SEB Världenfond
Sök:

SEB Världenfond

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Berit Olsson

ställde för sedan frågan: SEB Världenfond

Hej,

Jag är 72 år och har sparat på uttaget av rubr fond. Har tänkt börja att ta ut den under något av de närmaste 2-5 åren när andra av mina pensioner är på väg att ta slut.

Bör jag ta hjälp av någon för att få förslag till byte av annan fond eftersom denna inte enl mitt tycke är så stabil, vilket är väldigt viktigt för mig nu.

 

Mvh

Berit Osson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Bäst vore att hitta en optimal balans mellan aktier och obligationer. Det beror på hur mycket pengar du har samt vill ta ut per månad.

Avvaktar med svar från min sida. Vill gärna läsa vad andra medlemmar skriver först.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det är ingen  bra fond som  du har. Höga avgifter och dålig avkastning. På tre år har fonden ökat med 12 procent och på fem år har den ökat med 47 procent. Motsvarande siffror för Swedbank Robur Access Global är 27 respektive 82 procent. För bankens del har det däremot en bra affär. 1,25% i förvaltningsavgift mot Swedbanks 0,20%.

Skall du ha kvar en aktiefond så skall du givetvis byta till en bättre fond.  Hur mycket räntor du skall ha i ditt sparande beror, som CL skriver, på hur lång tid tid som du avser att lyfta pengarna. Skall du lyfta dem under  exempelvis 10 år, så skall kanske  max 50 procent vara aktier.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack,
  Har tänkt ta ut om några år så jag ska absolut byta…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Berit Olsson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Berit!

Som ovan har sagt så bör du byta fond om du fortfarande vill ha aktieexponering.
Som du säger så vill du ta ut pengarna inom 2-5 år, det tycker jag är för kort tid att ha hög aktieexponering då börsen är väldigt volatil (stora rörelser).

Om du vill ta ut hela din pension så rekommenderar jag att du övergår till lite stabilare, skulle kanske föredra 20/80, 20% aktier och 80% räntor.

Byt fonder är iaf något du bör göra!

Hoppas detta svarade på din fråga!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-20 klockan 09:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.