Segt för portföljerna
Sök:

Segt för portföljerna

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Yasmin

ställde för sedan frågan: Segt för portföljerna

Hej alla kloka!

Jag har tre konton på lysa,

ett 90/10 aktier/fond (sparar för min dotter)

ett 90/10 aktier/fond (som är för mig)

ett 60/40 aktier/fond (som är för mig)

 

totalt har jag ca 308.000 kr på lysa men plus  totalt för alla tre konton Tillsammans är ca 500kr. Innan Corona kanske jag låg på 25.000 kr plus och sen var jag nere på – 35.000 kanske mer så är glad det är gått upp igen. Men pratar jag med andra kompisar så verkar dom ligga mycket mer i plus än av jag gör? Vet dock ej hur dom fördelar eller vad dom köper. Kan det vara att de har investerat längre än vad jag gjort? Eller har mer pengar än vad jag har? Tycker det känns segt att ”bara” ligga 500kr plus totalt. (Är dock tacksamt för allt som ligger på plus! hehe)

vad är er tankar ??

 

mvh

Det finns 8 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Hej.

Finns det någon anlädning att du jänför dig med dina duktiga kompisar? Hur kan fu veta hur länge har de sparat och vad de sparar i? Vilken risk de tar? Ingen som vet det! Du kanske har finare bil än de eller något annat? När man pratar med kompisar har de flrmågan överdriva och säger bara bra saker om sig. Det är likt facebook. Folk bara lägger fina saker där. Du ska spara på dit sätt och fet värkar vara bra sparande du har långsiktigt. Kortsiktigt allt kan hända. Vissa är snabbare på 100m men om du jämför dig med de på 5km kan det bli helt annat utfall. Börsen avkastar olika i olika perioder och kan gå kraftigt både upp och ned. Sådant ska man inte bri sig långsiktigt. Jänför dig inte med dina kompisar då det kommer alltid någon som kommer ha finare bil hus och liknande. Men man vet inte hela sanningen. Det som är viktigt är snittet. Spara månadsvis i det du gör och det kommer löna sig långsiktigt. Lycka till med sparandet

Mvh.jack

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Jag förstår inte hur kan man jämför när man inte vet någon annats profil och sedan tycker att själv ska ha samma resultet? Aktespris varierar nästan varje minute och fondpris varierar vardag. Det är onödigt att jämföra med komprisar. Det är nödigt att tänka på sig själv t.ex. hur mycket avkastning jag vill ha, hur mycket risk kan jag ta…..

    0
    Gravatar ikon för användaren
    MLT

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Sparande i aktiefonder sker alltid på lång sikt, minst tio år helst. Tiden är en väldigt viktig faktor, så om dina vänner haft sina pengar investerade längre tid är det naturligt att avkastningen är högre. Plus hur stort kapitalet var från början, så klart.

Sedan har ju folk också en förmåga att berätta om sådant som gått bra och gärna överdriva lite, men hålla tyst om det som går dåligt.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det är vanligt att folk köper investment-, och småbolag. Dom går upp mer än vanliga index. Kan vara därför det går bättre för dom.

Annars är det svårt att gissa vad dom har gjort.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

I Lysas portföljer har man missat både guldets och silvrets fantastiska utveckling.

Globalfonder tyngs av dollarns utveckling. Länsförsäkringar Global Indexnära fortfarande 6% minus i år.

Dessutom har tekniksektorn gått mycket bättre än ”vanliga bolag” på den amerikanska börsen. LF Global har nog bara 20 % teknik.

Medan t.ex. svenska investmentbolag har en grym utveckling i år.

 

 

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag satsar på aktiva fonder ….dom har gått upp ca 40 % hittills i år. Det verkar vara urtråkigt att spara i indexfonder.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Där har du svaret, Alfons. Skriv förvaltning är alltid bättre en passiv. Didner och Gerge aktiefond. Wow!!!! 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Nja, jag kör på globalfonder med mycket USA och mycket teknik. Sverige satsar jag inte på.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Yasmin,

Det finns alltid vissa brancher eller länder som går bättre än andra. Fördelen med Lysa (eller en liknande lösning) är att du är exponerad mot hela världen (mer eller mindre). Detta är en metod som enligt forskning ger en väldigt bra avkastning över tid, med en väldigt liten risk.

Det går självklart att få bättre avkastning om man är beredd att ta mer risk. Teknik har gått väldigt bra senaste åren. De största företagen i USA har gått väldigt bra senaste åren. Vad som går bättre än index kommande åren vet ingen. Teknik och USA kommer säkerligen fortsätta vara heta, men man ska inte glömma att de redan har en hög värdering nu. Men vill du ha mer exponering mot detta så måste du starta ett separat konto någon annanstans (t.ex. Avanza/Nordnet).

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-06 klockan 10:20 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.