Semesterersättning och pensionssparande
Sök:

Semesterersättning och pensionssparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sandy

ställde för sedan frågan: Semesterersättning och pensionssparande

 • Hej! Om 1,5 år är jag färdigutbildad sjuksköterska och överväger då att gå till ett bemanningsföretag. ”Problemet” hos bemanningsföretagen är att lönen inte inkluderar semesterersättning eller pensionssparande. Jag undrar då hur mycket som är rimligt att lägga undan av lönen till dessa 2 kategorier.
 • Ett vanligt löneerbjudande från bemanningsföretagen är ca 50,000 kr. Hur mycket ska jag isåfall räkna med att stoppa undan?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Sandy!

Är du säker på att pensionssparande inte inkluderas? Bemanningsföretagen brukar ju ofta följa kollektivavtal och då bör du ha en tjänstepension? Den allmänna tjänstepensionen kommer ingen ifrån att betala. All info du behöver på denna punkt finns på exempelvis unionen.se. Tjänstepensionen brukar vara ca 4,5% av bruttolönen.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Nu blandas det lite begrepp tror jag, det finns inget som heter allmän tjänstepension. Det finns allmän pension som betalas via arbetsgivareavgifter där bla premiepension ingår. Den har alla som betalar skatt.

Tjänstepension är frivilligt, men brukar vara en del av kollektivavtalen och en vanlig nivå är 4,5% av lönen upp till 7,5 inkomstbasbelopp (ca 41000/mån). Lönedelar över det ger ofta 30% av lönen avsatt till tjänstepension. Men dessa siffror varierar mellan avtal och är fria att sätta hur som om det inte är något kollektivavtal som följs.

Vad menar du med att semesterersättning inte ingår? Semesterlönen utgör enligt lag 12 procent av under intjänandeåret utbetald lön samt eventuellt semesterlönegrundande frånvaro (föräldraledighet, värnplikt etc.). Dvs. du bör alltid få semesterlön, även om du är timanställd. Är du timanställd får man dock oftast semesterlönen utbetald löpande som ett tillägg på lönen eftersom man inte vet hur länge anställningen varar.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag har en bekant som jobbade ”som konsult” hos ett bemanningsföretag vilket innebar att hon fick olika uppdrag från olika företag men hade inte fast lön varje månad. Allt beror hur många uppdrag hon fick.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT
 2. Vit pil

  Om man har förmånen att själv ta ansvar för sin pension kan man minska den avsatta summan med 1 % (ej procentenhet) eftersom det är vad valcentralen konfiskerar direkt vid inbetalning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Välj inte ett bemanningaföretag.

Välj ett företag som betalar ut svenska marknadsmässiga löner istället.

Bemanning kan vara bra att använda sig av tillfälligtvis om man behöver ett extrajobb men aldrig ALDRIG som din huvudsakliga inkomst

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-20 klockan 12:51 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.