Ser denna portfölj okej ut? Ung sparare
Sök:

Ser denna portfölj okej ut? Ung sparare

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Isak Hansson

Den här artikeln publicerades 2017-03-31 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Ser denna portfölj okej ut? Ung sparare

Hej jag är 17 år och har öppnat ett konto på Avanza och tänkt börja spara cirka 600 kronor i månaden. för att sedan öka när jag börjar jobba. Jag har valt ut dessa fonder.

 • AVANZA ZERO
 • SPP Aktiefond USA
 • SPP Aktiefond Europa
 • Swedbank Robur Access Asien
 • Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 • Länsförsäkringar Global Indexnära

Hade tänkt månadspara och lägga in 100 kr i varje fond.

 • Är detta korrekt tänkande?

Läste att aktiefonder ger bäst avkastning om man har lång sparhorisont och jag har tänkt att spara i 10 år minst. Ska också försöka att ha is i magen och fortsätta köpa även om det går ner med 40-50%, för någon gång går det väl upp till slut eftersom dom går efter index?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Helt rätt att välja billiga fonder. Att just välja fonder istället för aktier är också det helt riktigt när det handlar om ett månadssparande på 600 kr i månaden.

Inget fel på din fondmix även om det blir lite kaka på kaka med global, USA, Europa och Asien. Globalfonden innehåller ju redan hela världen (med viss tyngdpunkt på USA).

Börsen kan mycket riktigt gå ner, ibland 50 %, men på lång sikt är jag övertygad om att historien kommer att upprepa sig och börsen visa sig vara det bästa stället för pengar att växa på.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag håller med. Jag skulle nog lägga till Länsförsäkringars tillväxtmarknadsfond och minska på Europa/USA. Eventuellt lägga till 10 procent räntefond för att kunna ha en buffert och kunna öka i tider av krasch.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-03-31 klockan 21:33 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.