Shoppingsug
Sök:

Shoppingsug

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Maria

ställde för sedan frågan: Shoppingsug

Hej! Läste en artikel i veckan om er. Caroline talade om sitt shoppingsug när ni sparade till något. Jag tillhör kategorin kulturarbetare i Sverige. Ingen anställning, frilans och ojämna inkomster. Just nu har jag det underbart.  Jag har ett projekt på tre år. Så jag har månadslön. En underbar lyx.

Jag har pensionssparat sedan jag var 28. Inte mycket men en liten slant varje månad. Nu lägger jag undan 25 % av lönen till sparande.

Men att leva som jag gjort har ju gett mig ett sug att handla. Jag är ju mitt eget varumärke. Jag är en fena på andra hand. Jag ändrar och syr mycket av mina kläder. Men  nu har jag uppdaterat mig en del.

Nu ska jag på min livs resa med mitt projekt. Jag vill köpa en ny datorryggsäck. En snygg. Jag har redan en. En ryggsäck som har många år på nacken som var min sons innan. Den är helt okej och fungerar. Jag tycker jag är fåfäng just nu. Och jag tänker också att den duger. Mitt andra jag säger, spara pengarna.

Eftersom det är sommar dit jag ska har jag fått uppdatera min garderob. Allt köpt på rea. Och två klänningar har jag sytt.

Jag har levt och lever ett liv med små medel. Var går gränsen? Mode för mig är inte aktuellt. Mina fina gå bort skor köptes 1993. Används än.

Resan blir ju dyr trots att den betalas av mitt arbete. Det behövs ju en del småsaker. En läsplatta, badkläder, skavsårsplåster, solskyddsmedel, anpassade solglasögon (eftersom jag har glasögon) etc.

Vad är behov och vad är fåfänga? Hur ska livet levas?

 

Undrar en kulturarbetare

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Maria!

För några år sedan gjorde jag några stora val i mitt liv. Vilket också hade väsentliga konsekvenser för min privatekonomi. Innan dess hade jag alltid haft bra lön men konsumerade mycket också. Jag slösade bort mina pengar helt enkelt.. på pryllar och resor.

Valet som jag gjorde var att flytta utomlands, hitta ett nytt jobb, börja om. Jag sålde mitt hus i Holland med stort förlust och klev i mitt nya liv. På grund av skulder/lån fick jag under mina första år i Sverige leva mycket mer spartanskt än jag någonsin hade gjort tidigare. Det blev bara så och det var helt enkelt en av konsekvenserna av mitt val. En rejäl omställning alltså. Jag satsade allt på att avbetala mina lån och samtidigt försökte jag nöja mig med ett enklare liv. Jag lyckades med det. Numera är jag låne- och skuldfritt och har bra inkomst men lever fortfarande ganska minimalistiskt.

Jag är lite stolt att jag inte börjat konsumera mer i samma takt som inkomster ökade. Det blir därför numera mycket sparande varje månad. Och jag har det gott och är nöjd med mitt liv. Man skulle kan tänka att jag har blivit snåll, men så är det verkligen inte. Ekonomisk sinnad är termen. Jag sparar och ”konsumindrar” för att kunna vara generös mot andra (och mig själv) när det verkligen gör skillnad. Sedan tar jag hänt om mig själv, äter hälsosamt kvalitetskost och rör på mig.

Jag vet inte om det är rätt eller fel, men det passar mig. Andra slösar bort pengar på allt möjligt och bara ”plockar dagen”. Det är också en livsstil. Och så får de vara och leva deras liv. Men själv tror jag alltså på att det finns andra saker i livet som är viktigare än prylar och konsumtion… och jag råker inte längre hamna i någon lyxfälla. Något som jag var på väg till innan jag bröt med min tidigare livsstil.

En bok som jag läste och kan rekommendera är ”Vi är vad vi köper” av Jacob Östberg och Katarina Graffman. Boken beskriver dagens konsumtionssamhälle. Hur konsumtionskulturen har uppstått över tiden och hur den numera påverkar våra liv. Vad som är bra med boken är att den inte tar ställning och endast förklarar. Intressant läsning.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Köp den nya ryggsäcken du vill ha, ge bort din gamla. Problemet löst.

Eller så behåller du din gamla ryggsäck och låter någon stackars sate vara utan… :)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Maria.

  Jag har också under perioder i mitt liv levt på väldigt liten inkomst. Det blir oundvikligen så att man skjuter upp en del viktiga inköp för att pengarna inte finns just då. När man sedan får en bättre inkomst och stabilare ekonomi så är det självklart att det man ”skjutit framför sig” i form av saker man behöver köpa gör att det blir en hel del utgifter.

  Vad som är behov och vad som är fåfänga är väldigt subjektivt. Utifrån det du beskriver så förstår jag att du är väldigt sparsam i dina utgifter vilket är klokt. Samtidigt beskriver du att du nu har fått möjligheten att göra ditt livs resa med ditt projekt. En stor händelse i ditt liv tolkar jag det som.

  Mitt råd till dig är att ta en lugn stund där du sluter ögonen och föreställer dig att du tar ett samtal med dig själv som gammal kvinna när du på ålderns höst sitter där i din gungstol och har det gott. Med all den visdom och livserfarenhet som du vid det laget har fått. Vilka råd skulle du som gammal klok kvinna ge till dig själv?

  Hur livet ska levas? Hur ditt liv ska levas kan bara du svara på. Men att göra sådant som man blir lycklig av tror jag är en bra grundingrediens.

  Lycka till!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Madeleine

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Har du ett konsumtionskonto? Ett som du kan använda för att köpa saker åt dig själv av ingen annan anledning än att du vill det? I så fall kan du ta pengarna därifrån. Fördelen med ett sådant konto är att du vet att pengarna som finns där ingår i din budget och därför är det inte slöseri alldeles oavsett vad du lägger pengarna på. Alla beslut som följer budgeten kan anses vara väl underbyggda eftersom de följer den plan du redan lagt ner tankemöda på.

Sedan kan du försöka tänka på om du kommer använda den här ryggsäcken igen i framtiden. Är det en ”vän för livet” (de närmaste åren åtminstone) eller kommer du aldrig titta på den igen efter resan? Beroende på hur du svarar på den frågan så kanske du fattar olika beslut om exakt vilken väska du tänker köpa och hur mycket pengar den får kosta.

Du har redan beskrivit dig själv som en person som inte shoppar bara för shoppandets skull. Ingen kommer anklaga dig för att slösa för att du köper en fin ryggsäck till det du själv beskriver som ”ditt livs resa”. Shopping blir slöseri när det ingår i ett beteende. För all del så kan det beteendet vara att beskriva precis allt som ”mitt livs upplevelse” bara för att motivera dyra inköp, men där känner du dig själv bäst och det låter inte som att du är en sådan person :-)

Även när det kommer till andra utgifter för resan kan du försöka dela upp kostnaderna. Solglasögon och solskydd är ju nödvändigheter och kan knappast betraktas som ”shopping”. Du har redan bestämt att du ska göra resan, då har du utgifter som är nödvändiga. Skilj på det du måste ha till resan, det du vill ha till resan och det som du inte alls behöver på resan.

Och kom ihåg att ju mindre prylar du har med dig desto mindre behöver du släpa på. Jag själv gillar att vandra och med den hobbyn lär man sig att tänka på varje gram man stoppar ner i packningen. Även saker som väger 100 gram eller mindre blir många kilon när man slår ihop dem.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-27 klockan 07:16 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.