signalvärde? förtroendebransch? om att hålla vad man lovar...
Sök:

signalvärde? förtroendebransch? om att hålla vad man lovar…

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Börje Jönsson

ställde för sedan frågan: signalvärde? förtroendebransch? om att hålla vad man lovar…

Avanza har nu börjat smyghöja avgiften för sin fond avanza global

från 0,1% -> 0,11%

det är transaktionsavgifterna som har ökat från 0,02% -> 0,03%

just detta är väl inget att höja ögonbrynen åt. men när man börjar lägga ihop händelser så börjar man ju undra vad som händer.

 

jämförelse med några vanliga fonder från bloggen: (transaktionskostnader)

LF global indexnära 0,01%

spp aktiefond global 0,02%

spiltan investmentbolag 0,04%

LF tillväxtmarknad indexnära 0,06%

 

Det jag reagerar på är att man använder sig av tillfälliga erbjudanden (tydligen) för att locka till sig nya kunder. och det är väl ok bara man är öppen med det.
t.ex. så lovades kunder som tecknade bolån hos avanza en ränta på 1,09%, bara en kort period efter erbjudandet lanserades och folk hade flyttat sina lån så höjdes räntan till 1,34% istället, detta skyllde man sedan på riksbanken.

 

sen har vi ju hela pensionsskandalen där man fick sanktioner från finansinspektionen och där det framkom att avanza inte följt gällande regelverk.

”De konstaterade överträdelserna har varit så allvarliga och har pågått under så lång tid att det finns anledning att överväga att återkalla bolagets tillstånd att driva försäkringsrörelse”

https://www.fi.se/sv/publicerat/sanktioner/finansiella-foretag/2019/avanza-pension-far-varning-och-sanktionsavgift/

 

jag tycker ändå dessa tre händelserna sänder ett visst signalvärde till oss som kunder… :(

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Börje!

Kan helt hålla med om att fonden Avanza Global va ett sätt att försöka dra kunder till Avanza och därför kunna tjäna pengar på kunderna genom andra fonder. Detta gjordes även med Avanza Zero.

Avanza är en uppstickare inom bankvärlden som har gått riktigt fort framåt, detta kan medfölja missar inom företaget som får rättsliga åtgärder. Jag försvara verkligen inte Avanza i det dom har gjort, klart dom ska straffas om man har gjort fel.

Det med bolånen reagerad jag själv på när dom ändrade, många måste ha känt sig lurade efter den marknadsföringen dom gjorde på lånet. Men svårt att säga emot höjningen då Riksbanken höjde styrräntan, dom flesta bankerna höjde vid samma tillfälle.

Jag tror på Avanzas utveckling långsiktigt och håller därför så mycket jag kan hos dom.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Fast Avanza hade ju 1,29% på Stabelo precis innan. Sänkningen var bara i någon månad. Samtidigt har Hypoteket som vad jag förstår har samma affärsidé som Stabelo klarat att ligga kvar på 1,28% i 18 månader nu, trots Riksbankens höjning.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 2. Vit pil

  Hmm, det förändrar tankarna lite, då var det verkligen ett sätt att endast locka in folk..

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

I ”bipacksedeln” står det att:
Fonden tar ut en förvaltningsavgift på 0,05 procent och kostnader och avgifter som mottagarfondföretaget kan debitera Fonden är 0,07 procent.”

Förhoppningsvis innebär det att de inte kan höja till mer än 0,12 procent.

Avanza Global har en förmögenhet på 1 652 MSEK och Länsförsäkringar Global Indexnära 17 433 MSEK, så det borde kunna vara en del av förklaringen till de lägre transaktionskostnaderna. Möjligen kan man tänka sig att Avanza Global drabbats hårdare av blåbär som paniksålt under sättningen i december, medan Länsförsäkringar Global Indexnära kan tänkas ha lite mer rutinerade sparare som har vett att sitta still i båten.

Men uppenbart finns det problem hos Avanza. Nordnet lyckas skaka fram erforderlig dokumentation för ETF:er, bland annat för guld, medan Avanza fortfarande står och stampar.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ändå är det Avanza Global fördelaktigt även vid 0.12% avg jämfört med 0.21% LF Global index. Om LF Global index sänker avgtill 0.12% kommer jag byta till LF. Det stämmer i fond faktabladet 0.05% avg och trans avgift får vara max 0.07%. Det är riktigt bra. Samma info finns hos morningstar.
  Mvh. Jack

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jack
 2. Vit pil

  Avanzas efterblivenhet när det kommer till ETF:er är slående.

  ”De avgifter som visas för produkten kan vara felaktiga eller dessvärre helt utebli. Vi jobbar tillsammans med utfärdare och informationsleverantörer för att få in och visa korrekta siffror. För fullständig information se faktabladet eller prospektet för den produkt du avser handla.”

  Så har det stått i mer än ETT ÅR. Det säger en del om Avanzas prioriteter. Jag har också märkt att Avanza blivit sämre på att kommunicera med kunder. Tidigare skrev de på bloggar och forum. Inte längre. Jag har funderat på att byta till Nordnet. Det som håller mig tillbaka är deras strykfula gränsnitt.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  CL
 3. Vit pil

  helt rätt det ni skriver allihopa! speciellt i tider som dessa bör banker inte ta kunden för givet, även om jag så klart gillar avanza

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Börje

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-11 klockan 09:07 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.