Sjunkande premiepension (PPM) i dåliga tider som förväntas bli sämre och går i pension om fyra år - ombalansera eller is i magen?
Sök:

Sjunkande premiepension (PPM) i dåliga tider som förväntas bli sämre och går i pension om fyra år – ombalansera eller is i magen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fröken Pettersson

ställde för sedan frågan: Sjunkande premiepension (PPM) i dåliga tider som förväntas bli sämre och går i pension om fyra år – ombalansera eller is i magen?

Hej,

Sedan starten har jag fått min premiepension (PPM) att växa lika bra som AP7 Såfa. Men nu med bara fyra år kvar till pension ser jag för var dag hur värdet på min premiepension sjunker.

Jag spar i 83% i fyra aktiefonder och 17% i en lång räntefond:

50% AP7 Aktiefond

11% Länsförsäkringar Global Indexnära

11% Aktiefond Sverige

11% Avanza Zero

17% AMF Räntefond Lång

Om nedgången fortsätter under två tre år undrar jag om jag hinner återhämta och öka värdet igen innan jag går i pension 2023?

Jag har både sett Jans och Carolines poddar och läst artiklarna avsnitt 64 om räntefonder, avsnitt 75 om gult ljus och avsnitt 81 om goda råd i dåliga tider men behöver ändå fråga om jag ska ombalansera 83/17 så att jag åtminstone får behålla pengarna jag har i dagsläget, och i så fall till vilken fördelning?

Eller ska jag ha is i magen och lita till att återhämtning och värdeökning har kommit inom fyra år?

Eller ska jag lämna över ansvaret till AP7 Såfa?

 

 

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag skulle spontant säga att med tanke att du bara har fyra år kvar, så skulle jag personligen sänka risken. Du har 83 procent aktier och tumregeln som jag brukar försöka leva efter är:

  • 10 procent aktieexponering per år man kan låta pengarna vara investerade

I ditt fall med uttag om fyra år så är det lite väl hög risk. Sedan ska jag erkänna att jag inte riktigt vet hur uttaget ur PPM fungerar och därmed vad den riktiga tidshorisonten är. Däremot vet jag att många i din situation i finansbranschen har sänkt sin riskexponering på sistone. En återhämtning kan nämligen ta längre tid än man har.

Sedan är det ju alltid vanskligt att försöka förutsäga framtiden tyvärr.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Din fördelning följer AP7 Såfas modell och skulle då inte spela någon roll om du bytte till AP7 Såfa då det blir samma exponering.

Om det bara är ett enstaka år kvar till dom pengarna ska ut så tycker jag att du har en väldigt hög risk i din portfölj.
10% aktiefonder per år kvar tycker jag brukar vara en bra måttstock.
Men eftersom det är PPM så ska det delas ut över ett bra antal år, fortsätt följ AP7 Såfas fördelning i aktier/räntor, så ligger du ganska safe.

Det finns inga garantier att om det kommer en större sättning så kommer ditt värde vara tillbaka till pensionen, väldigt stor chans att det inte hinner tillbaka. Men som jag skrev ovan så ska dessa tas ut över en längre tid.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-05 klockan 09:17 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.