Ska jag amortera eller investera i fonder/aktier
Sök:

Ska jag amortera eller investera i fonder/aktier

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Moa

Den här artikeln publicerades 2017-09-14 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Ska jag amortera eller investera i fonder/aktier

Hej!

jag får ut ca 23000 i månaden efter skatt, har ca 90 000 på ett sparkonto, fonder och aktier värda totalt ca 250 000. Jag har bara försörjningsansvar för mig själv och bor själv i en bostadsrätt i Stockholm. Jag har ett lån på min bostad på 1.7 miljoner, ca 40%. Inga andra lån. I nuläget amorterar jag 1500 i månaden, och sparar ca 2000 i fonder/kontant. Ska jag fortsätta amortera eller hellre lägga pengarna i annat sparande som tex aktier?

 

 

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag håller med Kalle i hans svar. Om jag utgår från att du är under 55 år gammal och därmed kan ha en 10-års horisont på ditt sparande då skulle jag faktiskt avråda från att amortera i dagsläget. Din ”avkastning” på amorteringen är samma som din ränta på lånet. För de allra flesta idagsläget är den under 2 procent, och över längre tidsperioder är avkastningen på börsen högre.

Du kan även läsa mer om mina generella resonemang i frågan här: ”Amortera eller investera”.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Moa,

Jag tycker du har ett bra upplägg för långsiktigt sparande. Frågan jag skulle ställa är när/till vad du ska ha pengarna? Du skriver inte hur gammal du är.

Tänker du att du ska köra på såhär fram till pension? Isf hade jag nog kört på som du gör nu. Det kommer leda till gott om sparkapital och låga skulder när du inte har någon lön längre.

Eller är du ung och vill bilda familj inom kort? Då kanske du ska använda pengarna snart till större boende? Då hade jag nog amorterat mer istället för att spara i fonder. Du har säkert läst på denna sidan om att man helst ska ha lång tidshorisont om man investerar på börsen.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej! Tack för kloka råd. Kan tillägga att jag är 35 år och sparar inte till något specifikt. Hoppas bilda familj framöver men det är osäkert.

 

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-14 klockan 17:22 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.