Ska jag investera nu eller vänta tills corona krisen är över?
Sök:

Ska jag investera nu eller vänta tills corona krisen är över?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Joakim

ställde för sedan frågan: Ska jag investera nu eller vänta tills corona krisen är över?

Hej!

Har lite kapital som jag tänkt investera genom Lysa. Men gör jag bättre i att vänta tills att Corona krisen är över eller ska jag gå in nu?

 

//Joakim

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Vad får du ut av att vänta på att krisen är  över? När den är över och det är allmänt känt (=att du och andra vet att den är över) så har ju kurserna redan  hoppat upp och tagit med det i beräkningarna. Det blir ju således i princip garanterat dyrare  att köpa in dig när krisen är över.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tänker att risken är att den kommer fortsätta gå ned en massa likt i våras och att jag kanske kan undvika en stor förlust genom att vänta låt säga ett halvår tills vi vet mer hur corona kommer fortsätta påverka.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Joakim
 2. Vit pil

  Ta och investera in kapitalet under en viss tid.
  Säg att du delar upp summan på 6 eller 12 delar och sätter in en del per månad, då blir det ett månadsspar där du har mindre risk att pricka av en topp.

  Jan har däremot gjort en artikel om just detta, läs gärna den!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

När corona är över så kommer nästa kris. Det finns gott om politiska motsättningar världen över som gör börsen oförutsägbar. Den som väntar på att börsen ska vara lugn och förutsägbar får vänta för evigt. Kapital som inte tål svängningar ska man inte placera på börsen.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Som flera har sagt, du kommer förlora pengar från tid till annan massvis av gånger under din livstid på börsen.  Det är en del av spelet och svårt att undvika.

Du kan minska risken genom att allokera mer mot räntor. Men räntor innebär en risk på lång sikt då de genererar väldigt liten eller ingen avkastning.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Att investera på börsen är inte långt från gambling, det finns inga garantier för vinst, det finns heller ingen stor säkerhet för varken vinst eller förlust på kort sikt. Det finns en större sannolikhet att göra förtjänst på lång sikt baserat på historisk data. Därför bör du alltid ställa frågan om du behöver pengarna inom 0-20 år (om du tänker på att köra 100% globala aktiefonder).

Ska du in på marknaden med allt kapital på en gång så får du räkna med en risk för att du köper in dig i toppen innan krasch, och har du sådan otur så kan det ta dig många år innan du gör någon förtjänst alls (på de pengarna). Sannolikheten är dessutom ganska stor att du säljer av innan du väntat ut nedgången för att du blivit rädd för att förlora mer eller att du behöver pengarna.

Köpte du tex. in dig i globala aktiefonder (som följde MSCI World Index) i den absoluta peaken under dotcom-eran så tog det dig ca 6,5 år innan du var plus minus noll. Vid den punkten så skulle man tro att nu skulle vinsten äntligen hämtas in, och det hade det gjort i ca ett år innan finanskrisen kom och pengarna började minska igen. Hade du fortsatt våga ligga kvar så hade det dröjt tills 2013 innan dina dotcom-pengar börjat generera vinst. 13 år är en lång tid att vänta och du hade då haft tur då en ny krasch inte hände precis efter den uppgången.

Vad talar för att du köper in dig på toppen om du köper in dig nu?
Om toppen är här. kommer i framtiden eller redan varit i februari är det ingen som vet, men det finns ett antal röda varningsflaggor som man åtminstone bör beakta.

* Väldigt lång (i tid) uppgång sedan förra börskrashen
* Avmattande konjuktur (signaler redan innan corona)
* Avmattande globalisering (fler företag hämtar hem produktionen, signaler redan innan corona, enligt Ray Dalio) -> lägre vinstmarginaler leder till sämre utveckling på börsen.
* Corona, en pandemi utan avmattning globalt, finns inga datum när det är över även om befolkningen är trött på det och börjat tro så. Har hitintills lett till kraftigt produktionsbortfall i industrin, både pga lockdown och pga brist på delar (vilket troligtvis kommer leda till avmattande globalisering i framtiden då företag vill säkra sina leveranskedjor och då ev. tar hem produktionen till förlust av högre vinstmarginaler), arbetslösheten har stigit enormt i många länder, fattigdomen breder ut sig, vissa länder börjar delar ut pengar likt medborgarlöner för att den mest drabbade befolkningen ska klara sig. Då vi inte vet något slutdatum på det här ännu så är det ingen som vet hur illa det kan bli eller inte bli.

Detta är några varningsflaggor. Vid många börskrascher kan man säga att det kom plötsligt, att ingen kunde veta. Skulle det rasa inom några månader så kan man inte riktigt säga att det inte fanns varningsflaggor.

Den riskbedömningen är upp till var och en.

Jag hade personligen inte investerat allt i enbart aktiefonder om startpunkten hade varit idag, inte ens en 60/40-portfölj idagsläget pga ovanstående, utan valt ut en ännu mer diversifierad portfölj, t.ex.Rikatillammansportföljen (Permanent Portfolio) som endast har 25% aktiefonder. Den portföljen är dock inte någon garanti för någonting, men jag bedömer att den har lägre risk mot att den ger en lägre snittavkastning. Man kan sedan ganska enkelt konvertera den portföljen till något annat upplägg om börsen blir väldigt billig. Blir det ingen krasch utan uppgång så har man i teorin gjort en bättre vinst än ha pengarna på bankkontot.

Men slutligen är det upp till dig vilken risk du är villig att ta.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Richard,

  Gillar ditt utförliga svar här. Såg att du refererade till Ray Dalio som på senare tid verkligen försöker belysa vikten av diversifiering men samtidigt är jag lite förbryllad då han också sagt att ”cash is trash” och att ”you gotta be crazy to hold bonds” då obligationerna redan idag levererar negativ realränta och det du köper är egentligen ett löfte om att du om X antal år återfår investerat kapital + kupong med risken att för inflation och att valutan är värd mycket mindre då jämfört med idag. Egentligen är långa obligationsräntor rent spekulativt idag då du har en negativ realränta. Det man gör är att spekulerar enligt greater fool theory och förhoppningen om att centralbankerna ska sänka räntan så att du kan sälja obligationerna till någon annan som tror på ännu lägre ränta eller med förhoppningen om att centralbankerna för evigt kommer stödköpa dessa obligationer.
  Har svårt att förstå att Ray Dalio samtidigt väljer att förlägga minst en tredjedel av sin portfölj i ”cash” instrument.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adam
 2. Vit pil

  Suck! När man äntligen börjar få grepp om sparande och ska ta tag i det, så dyker det upp en grundlig och (i mina lekmannaögon) väl underbyggd text om att om man ska investera en summa idag, endast bör ha 25% aktiefonder i portföljen. (Underförstått: Oavsett sparhorisont). Det ställer ju allt annat på ändå, som man läser i denna blogg!?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle
 3. Vit pil

  @Adam:

  Det är så klart svårt att veta vad Ray Dalio menar utan att fråga honom, men gissningsvis så talar han om aktiv förvaltning riktat mot andra aktivt förvaltare, när han förespår framtiden över vad som kommer gå bra och dåligt. Han och hans företag Bridgewater har ju en stor/gigantisk aktiv förvaltad fond (Alpha) och googlar du på: bridgewater holdings så kan du se en stor del av deras innehav, inte mycket bonds där inte.
  Men den aktiva förvaltningen som de har är en stor skillnad mot hans allvädersportfölj som ska ses som passiv förvaltning som ge avkastning i många klimat utan att behöva vara siare och spelare om vad framtiden ska visa.

  @Kalle:

  Jag tror inte det ställer allt annat på ända som man läser på bloggen, utan Rikatillsammansportföljen med 25% aktiefonder är ju namngiven efter bloggen.
  https://rikatillsammans.se/en-portfolj-for-alla-vader/

  Sedan rekommenderar inte Jan själv den som en ersättning till de andra portföljerna av diverse anledningar som han skriver i den länkade artikeln.

  Det jag skrev i mitt tidigare svar är vad jag personligen skulle gamblat på och även nyligen själv gjort om jag skulle investera en stor summa, allt på en gång, på marknaden idag med de varningsflaggor som jag ser. Det för att minska risken men ändå i teorin få en ok avkastning. Det innebär inte att den gamblingen är kassaskåpssäker.
  Min strategi hade sett annorlunda ut om marknadsläget sett annorlunda ut eller om det handlat om en mindre summa pengar, eller det hade handlat om månadssparande med pengar man får över på lönen och man tänkt börja idag.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Richard

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-09 klockan 10:06 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.