Ska jag köpa en bostadsrätt i förväg till mina barn?
Sök:

Ska jag köpa en bostadsrätt i förväg till mina barn?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lina

ställde för sedan frågan: Ska jag köpa en bostadsrätt i förväg till mina barn?

Hej
Skulle verkligen behöva lite hjälp till resonemang. Vi har byggt vårt hus efterhand och har nu ett värdefullt hus med lite lån. Vår tanke blir då att köpa en liten bostadsrätt i Göteborg till framtiden för våra barn. Vi hyr ut den ( har kollat en förening som tillåter detta) och får en vinst varje månad. Mannen jobbar också på bank och går bra låneavtal. Tänkte att vi skulle få passiv inkomst och gör barnen en tjänst för framtiden.
Det kanske finns bättre sätt att hjälpa barnen? Tacksam för era tankar kring detta, då vi ska kolla bostad i veckan.
Vänligen Lina

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag tycker att det finns en hel del osäkerheter kring upplägget. Kan du vara säker på att era barn vill bo i lägenheten framöver, och kommer i så fall alla era barn få plats att bo där? Kommer de vilja bo där tillsammans? Eller kommer äldsta barnet lägga beslag på lägenheten, hur rättvist är det?

Rent ekonomiskt är det hela en spekulation i stigande bostadspriser och fortsatt låga räntor. Om bostadspriserna sjunker är det givetvis bättre att vänta med att köpa en lägenhet. Om räntorna stiger drabbas ni trippelt: Era lånekostnader stiger, bostadsrättsföreningens lånekostnader stiger vilket i slutändan ger en högre avgift och till sist gör en räntehöjning att bostaden sjunker i värde. Vart räntan är på väg tänker jag inte gissa, men den lär ju inte bli så mycket lägre i alla fall.

Så detta får ni väga mot vinsten och glöm inte att det inte går att ta ut vilken hyra man vill heller, det kan man bli återbetalningsskyldig i efterhand.

Så jag personligen är tveksam till upplägget.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej och tack för svar
  Rättvisan har vi pratat om och har en annan lösning för det andra barnet som känns bra. Men det är just de faktorer som du nämner som gör det tveksamt. Vi kommer få 3000 kr/månad över i vinst när vi betalat amortering, ränta och avgift för att hyra ut från bostadsrättsföreningen. Då har vi räknat utifrån skälig hyra. frågan blir om det är tillräcklig stor mariginal?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lina Holgersson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Håller med föregående tror jag. Det finns chans att tjäna pengar såklart på att hyra ut en lägenhet. Men Riskerna är påtagliga och det är inte säkert att inkomsterna väger upp det. Men räkna lite till på vad som kan tänkas hända om t.ex. bolåneräntan är 4% om några år. Då måste ni såklart höja hyran, men värdet har sannolikt fallit, hur ser kalkylen ut om ni skulle tvingas sälja då?

Sen är det ju frågan om barnen verkligen kommer vilja bo där? Kanske de vill studera på annan ort?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Med det sista menar jag att ni bör kunna räkna hem investeringen även om inte barnen skulle vilja bo där någon gång i framtiden.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle
 2. Vit pil

  Hej och Tack för svar!
  Vinsten blir 3000 kr per månad med skälig hyra, med de lån vi har. Frågan blir om det är för liten marginal? Jag tänker även i en storstadsregion kommer det alltid finnas behov av lägenheter och kommer att kunna hyras ut även om de inte vill bo där. Kanske för stor risk…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lina Holgersson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Göteborg är i stort behov av hyresrätter samt andrahandslägenheter till skäliga priser, din hyra som enligt hyresnämnden är skälig tar hänsyn till drift – och kapitalkostnader. Detta betyder att du kan justera hyran med riksbankens referensränta. Du får även lägga på ytterligare ca 3% för att du ska få en avkastning på ditt bundna kapital i bostadsrätten.

Så jag säger, why not?

Ska man vänta med att köpa bostad fram tills att det blir billigt så kan man få vänta en stund… eller för alltid.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej och Tack för svar. Ja så är det, behovet är enormt. När jag räknade på skälig hyra ink avkastning så blev det 3000kr i vinst per månad. Är det för lite marginal mot risk? Tänkte mig att det blir en regelbunden passiv inkomst, utan vardagliga bekymmer som kommer med villa som jag hyr ut.
  Ha det gott

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lina Holgersson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-10-24 klockan 13:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.