Ska jag lösa lånet eller investera pengarna?
Sök:

Ska jag lösa lånet eller investera pengarna?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Björn

ställde för sedan frågan: Ska jag lösa lånet eller investera pengarna?

Jag har ett banklån, skulden är fn strax under 100 000 kr. Räntesats 2,250%, rak amortering, ca 18 år kvar innan skulden är betald. Amorterar kvartalsvis.

Jag har nu fått möjlighet att lösa lånet i sin helhet. Bör jag göra det eller är det bättre att fortsätta avbetala på lånet enligt plan i 18 år, och istället investera de 100 000 kr som jag nu har att tillgå.

Mycket tacksam för svar eftersom jag är så okunnig i sådana här frågor.

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ingen expert men betala! Det kommer att kännas skönare när du betalar räkningar!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Björn!

Historiskt så hade det varit bättre att investera pengarna då det har avkastat mer än vad räntan på lånet är.
Men historisk avkastning är ingen garanti för framtiden, men 2.25% per år borde du minst få under 18 års tidshorisont!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Nu när räntorna ligger på nollstrecket är det givet att man kan tjäna mer på att ha pengarna på börsen. Men detta är ju inget normaltillstånd. Bankerna räknar fortfarande på 6-7 % ränta när de stresstestar bolånekunders ekonomi.

När räntorna stiger och börsen backar är det inte lika kul att ha ”lånepengar” på börsen…

 

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-06 klockan 15:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂