Ska jag sälja eller behålla mina fonder?
Sök:

Ska jag sälja eller behålla mina fonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Per

ställde för sedan frågan: Ska jag sälja eller behålla mina fonder?

Hej,

Jag sparar för närvarande i två fonder hos Swedbank:     Swedbank Robur Kapitalinvest samt Swedbank Robur Selection 50. Den senare fonden (som är en Blandfond), Swedbank Robur Selection 50 har nu tappat 5%. Så jag har stoppat mitt månadssparande i den. Tanken är att ha kvar mina andelar tills dom gått upp till inköpsvärdet igen och sedan sälja av fonden för att satsa på ett annat sparande/investerande. Är detta bra tänkt? Eller bör jag sälja av fonden redan nu för att undgå att den går ner ännu mer? Jag tänker att om jag inte investerar mer pengar i fonden så borde jag väl minska risken att förlora mer pengar i den medans jag väntar på att den går upp igen. Tänker jag rätt här?

Den andra fonden, Sedbank Robur Kapitalinvest (som är en Aktiefond) har också börjat gå ner. Bör jag göra samma sak här, att stoppa mitt månadssparande? Eller sälja den?

Min tanke är att sälja dessa fonder (och helst då ha kvar det mesta av mitt investerade kapital i dom) för att börja spara/investera pengar via Lysa istället. Och eventuellt också i Nybörjar portföljen eller Globala barnportföljen via Nordnet.

Mycket tacksam för svar.

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Om du säljer efter nedgångar och köper efter uppgångar så riskerar du att alltid förlora pengar. Låter väl inte som en särskilt bra strategi?

Det som hänt med din blandfond är att den är hälften aktier och hälften räntor. Världsindex på aktiemarknaden har under hösten sjunkit ca 10% på grund av osäkerheter i ekonomin, därför har din fond tappat 5%. Ingen vet om vi ska ner mer, om vi ligger på rätt nivå nu och sakta går upp 5-10% om året (vilket är normalt), eller om det återhämtar sig allt på en dag dagen efter att du valt att sälja.

Det är därför man inte ska försöka tajma marknaden, för då riskerar man att missa uppgången. Jan har en bra podd / blogginlägg om detta:

Investera nu eller efter börskraschen? Om finansiell spådomskonst

Det du ska göra är istället att hitta din riskvilja, sätta en vissa andel i aktiefonder och en annan andel i tryggare räntefonder. Sedan sitter du still med detta så länge din personliga riskvilja inte har ändrats. Hur marknaderna än rör sig så väntar du, förutom att kanske en gång om året gå in och ”ombalansera” vilket du också kan läsa om här på bloggen.

Bra anledning att sälja är för att du har en annan riskvilja och vill ändra din exponering. En annan bra anledning är om du hittar bättre fonder än de du har. Och med ”bättre” menar i alla fall jag billigare indexfonder. Dålig anledning att sälja är att kursen har rört på sig, för kursens rörelser säger nämligen ingenting om framtiden. Om fonden sjunkit i värde nu så har den redan sjunkit och det är för sent att göra något åt det, det är helt enkelt irrelevant.

Observera att ”din riskvilja” bör vara tätt förknippad med hur lång tidshorisont du har med sparandet. Är det bara några år bör du inte ha så mycket i aktiefonder (med tanke på hur du reagerar på en ganska normal svängning så skulle jag säga att du inte ska ha något alls på börsen om du ska ha pengarna inom 3-5 år). Är det däremot tio år eller mer bör du ha så mycket som möjligt i billiga aktiefonder och acceptera att det svänger både uppåt och nedåt för på sikt bör det ge bäst avkastning.

Börja läsa under ”Så blir du rik – Börja här” i menyn. Den här bloggen är en guldgruva för att lära sig om långsiktigt sparande.

Eller placera alltsammans hos Lysa. De ställer frågor som hjälper dig att hitta din risknivå och sedan sköter de resten åt dig, till en mycket rimlig avgift. Men även där får du vara beredd på att det kan svänga både upp och ner för så fungerar aktiemarknaden.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Bra skrivet Emil, tror också att det är risknivån för personen i fråga som ska funderas över.
  En sådan reaktion på en liten sättning så är nog risken i portföljen för hög.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 2. Vit pil

  Tack så mycket för era svar! Fick lite andra tankar efter att ha sett och läst detta. Tycker ni jag bör ta upp mitt månadssparande i min blandfond, Swedbank Robur Selection 50 igen? Min plan är fortfarande att sälja av den (med minsta förlust helst) för att sedan satsa på ett annat sparande. Är det då bättre att fortsätta månadssparandet i den (och hoppas att den återhämtar sig snabbare) eller att låta den vara som det är nu, inte sätta in några mer pengar i den utan att vänta tills den återhämtat sig och då sälja av den?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Per
 3. Vit pil

  Sälja och starta nytt sparande i billigare indexfonder, ingen anledning att sitta kvar i den.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack så mycket för era svar! Fick lite andra tankar när jag läste och tittade på detta. Tycker ni jag ska ta återuppta månadssparandet i min blandfond, Swedbank Robur Selection 50 igen? Planen är fortfarande att sälja av den (med minsta möjliga förlust) för att sedan satsa på ett annat sparande. Är det då bättre att fortsätta månadsspara i fonden för att den snabbare ska återhämta sig när det går upp igen? Eller ska jag låta den vara som det är nu, och inte sätta in mer pengar i den och sedan sälja av när den återhämtat sig.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Per,

 

Du ska sälja av din fond pga att den är dyr (1,2% för en blandfond). Du kan få detta för ca 0,1-0,2% genom tex spiltan räntefond sverige och avanza global/länsförsäkringar global indexnära.

Däremot behöver du fundera över din risknivå om 5% variation får dig att börja fundera. Tänk på att börsen kommer gå ner 50% ca 2 ggr vart 15 år. Hur skulle detta påverka dig?

Finns ingen anledning att vänta med att sälja av dina fonder först de är på plus igen (kan vara först om 8-10 år). Om du byter dina fonder till andra så är de ingenting som säger att de inte kommer öka snabbare än de du har nu. Förmodligen kommer de öka snabbare då de har en lägre avgift.

Som exempel, genomsnittsbörsen ökar 8% per år om du då har en avgift på 1,2% av detta så betyder de att de tar 1,2/8=15% av din totala avkastning varje år. Och med ränta på ränta effekten gör detta ännu större skillnad. Du kan själv räkna på de här:

Kalkylator – Jämför fonder och fondavgifter

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-12-22 klockan 22:29 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂