Ska jag sälja mina fonder nu eller bara låta bli att stoppa in nya pengar?
Sök:

Ska jag sälja mina fonder nu eller bara låta bli att stoppa in nya pengar?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Henric Mårtensson

ställde för sedan frågan: Ska jag sälja mina fonder nu eller bara låta bli att stoppa in nya pengar?

Hej,

Först och främst, tack för en jättebra podd! Ni lyfter mina hundpromenader varje vecka! Jag är en liten småsparare som lite för sent börjat spara. Våra fondbesparingar totalt ligger på runt 30 000kr. Våra marginaler är inte jättestora, men vi försöker spara både till oss själva och till vår 8-åriga dotter i hopp om att hon ska få det bättre än oss den dagen hon ”blir stor”. Sedan april 2017 har vi sparat regelbundet i Spiltan Fonder som jag fastnat för. Dessvärre har det inte gått så bra, kanske framförallt för Aktiefond Småland som tappat ganska rejält och bidragit till en total nedgång på depån på -5,03%. Vi har sparat i Dalarna, Investmenbolag, Småland, Stabil, Sverige och Globalfond Investmentbolag. Helst vill jag inte sälja fonderna, men likväl funderar jag över att sälja dem med förlust för att inte tappa ännu mer. Det är ju lite skakigt på börsen.
Alternativet är att sitta still i båten, låta fonderna vara och inte stoppa in nya pengar just nu. Samtidigt vill jag inte tappa ”spartakten”, och sätter vi in dem på ett vanligt konto är risken stor att ”de går åt” till livets alla vedermödor. Så frågan är vad man då ska spara i? Är räntefonder ett ”säkrare” kort eller finns det andra alternativ?
Med vänliga hälsningar,
En hängiven ny lyssnare

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Om er dotter idag är åtta så är det tio år kvar tills hon är 18. Det betyder att ni har tio år på er att spara.

 

Jag skulle absolut inte sälja i dagsläget och er situation. Fortsätt investera, det kommer vända förr eller senare och då har ni köpt på en låg nivå och får vara med på uppgången.

 

Fixa en automatisk överföring till ert sparande och sluta logga in och titta. Gå in om tio år och titta så kommer det vara en massa pengar där.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Henric

  Jag är i liknande sits. Har relativt nyligen börjat fondspara både till familjen och till barnen. Även jag känner lätt nervösitet inför skakningarna vi sett nu. Jag tänker dock att detta är en möjlighet att köpa fonderna lite billigare till mina barn. Det är 10-12år kvar tills jag tänkt att barnen kan få sina pengar.

  Tidigare så spararse jag alla barnpengar i rena aktiefonder. Alltså 100% aktieportfölj. Sedan en tid tillbaka så spar jag 90% i aktier och 10% på ett vanligt räntekonto. Jag brottas med frågan huruvida jag ska sänka risken ytterligare till kanske 70% aktiefonder och 30% på räntekonto. Samtidigt så känner jag att det är så lång tid kvar att det kanske är dumt att sänka risken. Jag tror att man får hitta en balans själv som man är bekväm med. Summa summarum så kommer jag fortsätta att spara pengar var månad genom att köpa fonder till mina barn. Jag tror att jag kör vidare på 90% aktiefonder och 10% ränta.

  Vad jag tänker gällande din sista är valet av fonder. Spiltan är bra med tycker jag. Jag kör Spiltan investmentbolag själv. Däremot så kanske deras Smålands-fond är aningen smal? Kanske skulle bredare fonder vara att föredra? En global indexfond till 70% och sen 15% Sverige?

  Lycka till! / Johan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan

Kommentera

svarade på frågan för sedan

 1. Börja spara i en billig global indexfond
 2. Spiltan har dyra skitfonder. Sälj och byt när börsen återhämtat sig.
 3. Inga räntor behövs om sparhorisonten är 10 år+

Lycka till!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Din kommentar om Spiltan är väl lite väl tuff. Investmentbolagsfonden har på fem år gått bättre än exempelvis Länsförsäkringar Global Indexnära…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  Jag gillar inte Spiltans fonder ;-)

  Räntefonderna är dock okej om dom används på rätt sätt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  CL

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-20 klockan 16:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂