Ska jag spara eller betala av lån
Sök:

Ska jag spara eller betala av lån

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sandra

ställde för sedan frågan: Ska jag spara eller betala av lån

Hej,

Jag köpte min lägenhet för ett år sedan. Jag saknade 100 000 kr till handpenningen. Jag fick låna 100 000 kr av min styvfar (räntefritt). Jag har betalat av 30 000 hittills. Jag har även ett privatlån på 40000 kr (6.30% ränta). Jag lägger även pengar i tre olika fonder Avanza auto 6, Avanza auto 5 och Swedbank Robur ny teknik. 500 kr per fond men funderar på att höja det till 1000 kr.  Jag har knappt en buffert och behöver spara till en. Jag har en del panik över detta och jag känner samtidigt att jag vill betala av mina lån fort. Bör jag se till att betala av mina privatlån först och främst eller bör jag spara till en buffert först? Ska jag sluta spara i fonder för att kunna betala av lånen snabbare? Jag vet inte vad som är det bästa i denna situation.

Mvh

Sandra

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag tycker att lånet med 6,3 % ränta ska prioriteras högst, tillsammans med att spara ihop i alla fall en liten buffert.

Lånet av din styvfar är ju rent ekonomiskt onödigt att betala av på, men jag tycker ändå det ska betalas av någorlunda snabbt eftersom du ju vill vara en bra människa. Du kan dock höra om du kan göra en avbetalningsplan där du pausar avbetalningarna tills du betalat av lånet med den högre räntan.

Sparandet på lång sikt vill du så klart också få igång, men tills lånet med hög ränta är avbetalt får det vänta. Sedan kan du möjligen kombinera att betala av till din svärfar med att spara en del på lång sikt.

Lycka till!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för ditt svar och din hjälp. Jag har talat med honom och det går bra att pausa avbetalningen till honom. Jag ska prioritera att betala av privatlånet. Mvh Sandra

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sandra

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Håller helt och hållet med Lukas. Med risk för mansplaining kommer här ett förslag på upplägg.

Lånet från din styvfar är mycket generöst! Låter som att han vill att det ska gå bra för dig. Jag tycker att du ska prata med honom och be att få pausa eller minska amorteringarna till honom tills att privatlånet är betalt, under förutsättning att hans ekonomi klarar av det.

Innan du har en buffert så ska du inte spara i riskfyllda tillgångar. Bufferten tryggar dig så att du har tillgång till pengar på mycket kort sikt även om allt annat går dåligt på samma gång. Till exempel om börsen kraschar samtidigt som du blir av med jobbet. Då behöver du pengar att klara dig tills du börjar få ut från A-kassan. Därför är det högsta prio att få ihop en liten buffert. Med detta i åtanke:

 1. Stoppa fondsparandet. Stoppa amorteringen till din styvfar (eller minska till en nivå som känns bra för honom). Betala bara minimum på privatlånet. Lägg så mycket sparande du kan på en mindre buffert. Kanske 1 månads utgifter. Personligen hade jag sålt fonderna och satt dem till bufferten men jag förstår att många har en mental blockering mot det sättet att tänka, så där får du känna efter själv.
 2. När du har en ”akutbuffert” så stoppar du sparandet till bufferten. Istället lägger du allt krut på privatlånet.
 3. När privatlånet är borta så är du i en lite tryggare situation. Då kan du välja mer fritt, men personligen skulle jag fortsätta sparandet till en buffert tills den är uppe på 3 månadsutgifter.
 4. När du är fri från privatlånet och har en trygg buffert, då är det dags att återuppta amorteringen till styvfar och kanske börja fundera på fondsparande. Här kan det vara lämpligt att lägga majoriteten på lånet så att det inte blir att du ”utnyttjar” honom. Jag har ett liknande lån till mina föräldrar som jag amorterar mer än vad jag fondsparar. Jag har också berättat hur mycket jag fondsparar och att om de vill ha tillbaka lånet snabbare så säljer jag av fonderna, inga problem.

Om jag har räknat rätt så sparar du idag 4000 kr i månaden till din styvfar och fonderna. Jag vet inte vad du betalar på privatlånet men det är kanske minst 500 kr? I så fall snackar vi 4500 kr i månaden som du mer eller mindre kan styra. Det går ännu snabbare om du kan avsätta mer pengar.

Om du klarar att spara 7000 kr i månaden så är mitt förslag att du pausar amorteringen till din styvfar i 12 månader och betar av punkterna 1-3. Därefter betalar du 6000 kr i månaden till honom och sätter 1000 kr i månaden till fonder. Han har då fått tillbaka alla pengarna om 24 månader.

Om du klarar att spara 4500 kr så blir förslaget istället att pausa styvfar i 19 månader och betar av 1-3. Därefter lägger du 4500 kr på styvfar. Då har han alla sina pengar om 36 månader.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-09-23 klockan 15:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.