Ska jag spara i mellanriskhinken även om den är full?
Sök:

Ska jag spara i mellanriskhinken även om den är full?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Malin Josefina

ställde för sedan frågan: Ska jag spara i mellanriskhinken även om den är full?

Hej.

Jag ska börja spara enl 4-hinkar-modellen och menar att min mellanriskhink redan är full (utifrån hur jag räknat med årsutgifter osv…) – men ska jag ändå ha ett månadsspar där? för att hänga med i upp- och nedgång?

Eller ska jag lägga krutet på att månadsspara i den passiva hinken? som ju inte är full än på länge.

 

En lekhink vågar jag mig nog inte på ännu (eftersom jag är nybörjare)… eller är det bra att börja testa?

Är det i så fall 10 % av det jag hittills har i den passiva hinken?

 

mvh

Malin

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det finns ingen anledning att ha en lekhink. Den är till för dem som är så intresserade av aktiehandel att de inte kan låta bli att spela lotto med sin pension 🙂

Jag tycker att du kan lägga allt sparandet i den passiva hinken om du har fullt i de övriga. Det är där alla pengar som du inte ska ha på 10+ år hamnar. En pensionshink eller ”obesämd”-hink helt enkelt. Det är förväntat att den passiva hinken så småningom är den absolut största av dina hinkar.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Att kalla aktiehandel lotto, tycker iaf jag är lite fel.
  Absolut om man kör t.ex endast medtechbolag eller utan att man gör sin egna DD på bolagen man investerar i, däremot är det väldigt svårt att slå marknaden.
  Men investerar man i stabila större bolag så skulle jag inte kalla det för lotto :)

  Håller helt med dig att lägga allt i den passiva hinken borde vara det bästa i detta fallet, eftersom om mellanrisk-hinken är full så finns det ingen anledning att spara där.
  Man skulle såklart kunna starta ett målsparande om det är något speciellt man vill göra framöver, men annars in i passiva!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 2. Vit pil

  Visst, det beror ju lite på vem man är och vad man kan. Glöm inte att den passiva hinken är benchmark! Hur som helst var det inte min poäng, poängen var att den aktiva hinken är valfri och bara till för dem som faktiskt vill engagera sig.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 3. Vit pil

  En följdfråga. Om portföljen tappar säg 30% ska man börja spara i hinken igen då? Hur resonerar ni där?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Olof

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-15 klockan 10:43 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.