Ska jag starta ett försäkringsbolag?
Sök:

Ska jag starta ett försäkringsbolag?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Thobias

ställde för sedan frågan: Ska jag starta ett försäkringsbolag?

Hej.

Jag har ett AB där jag själv jobbar som it-konsult. Det är ett typiskt bolag, där jag plockar ut rimlig lön och fakturerar kontinuerligt månad efter månad på mitt långa uppdrag. Detta genererar några 100 tusen i överlikviditet varje år.

Nu skulle jag vilja investera en del av vinsten på börsen och funderar på lite olika upplägg. Det jag är inne på är en kapitalförsäkring för att få låg förutsägbar avkastning. Helst vill jag bestämma helt själv hur jag investerar eftersom jag tycker det är kul och vill vara ganska aktiv.

En fundering jag har är hur mycket man får handla utan att skriva in det som arbetsuppgift i mitt nuvarande AB?

Nu till min fråga. Planen för mitt AB är att anställa och kanske även ta in delägare. Jag vill fokusera mitt AB på kärnverksamheten och inte på investeringar i en kapitalförsäkring. Det kan även vara så att andra kan komma att ha mandat när det gäller investeringarna. Därför funderar jag på om det är möjligt att starta ett till AB, där kärnverksamheten är investeringar på börsen och i andra bolag som dessutom kan sälja en kapitalförsäkring till mitt nuvarande AB och även kanske till andra bolag som jag vill investera i. Detta skulle även underlätta för mig om jag vill sälja mitt nuvarande AB men fortsätta med mina övriga investeringar. Jag har förstått att det är en del intyg man måste ha från FI och att det kan kosta en del. Min fråga är egentligen inte om det är en bra idé, även om jag gärna vill höra vad ni har att säga, utan frågan är snarare vad som är möjligt, vad man måste göra, och hur mycket kapital som skulle behövas.

Tack för ordet

Thobias

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag har skrivit till i min bolagsordning att företaget har sin verksamhet OCH:

Bolaget ska även äga och förvalta värdepapper och fast egendom, liksom annan härmed förenlig
verksamhet.

Då kan du investera bolagets pengar. Angående din fråga skulle jag separera det i två bolag – precis som du verkar vara inne på. Jag vet även fler som gör det på det sättet – att alltid hålla ett eget bolag närmast som man har 100 procent kontroll på. Sedan startar man nya bolag för nya idéer.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-02 klockan 00:12 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.