Ska jag tömma min pensionsförsäkring?
Sök:

Ska jag tömma min pensionsförsäkring?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Malin Josefina

ställde för sedan frågan: Ska jag tömma min pensionsförsäkring?

Hej.

Har en privat pensionsförsäkring hos Avanza (som jag ju inte sparar i såklart) – den ligger kvar sen gammalt och är inte så stor (ca 36 000 kr) – dvs under ett prisbasbelopp (tror jag det heter) vilket betyder att jag får lov att ta ut pengarna (minus skatt) – det ger mig ca 25 000 kr. Är det dumt?

Läste ngt om att det kan ge mig restskatt ”i värsta fall” – hur då?

Jag menar – om de ligger kvar blir det ju massa mer skatt att betala när jag är pensionär.

Hade tänkt det kunde vara ett sätt att få loss pengar till min bufferthink som jag varit tvungen att tömma.

Har dock pengar i Hink 2 o 3.

Tack på förhand
/Malin

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag hade nog låtit dem ligga kvar eftersom avkastningskatten ligger på 0,075 % på oskattade pengar.

Tar du ut dem nu och skattar 30% och flyttar till ISK med lite högre skatt under dem åren du har kvar till pension så missgynnas du lite skattemässigt jämfört med att låta dem ligga kvar.

Jag hoppas att jag minns rätt om detta? Men rätta mig om jag har fel om det är några med bättre koll här!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar. Hade ingen koll alls på det här med olika skatterna. Och tack för länken nedan. bRa att ha dem kvar då. Däremot ska jag nog ändra lite inne i pensionsföräkringen. Såg att en del hade höga avgifter.
  /Malin

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Malin
 2. Vit pil

  Bra, Avanza Global eller Lf global indexnära är bra fonder, billiga och stor riskspridning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tomas
 3. Vit pil

  Hej. I ett svar fr Jan till en läsare som undrade typ samma sak så förslog han att hon skulle sälja och flytta till ISK/KF – detta var iofs två år sedan… Så vad gäller?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Malin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hittade en länk till småspararguiden som tar upp detta:

AP7 Såfa och IPS för 55-åring

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-12 klockan 22:06 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂