Ska, kan eller bör en utdelningsportfölj vara en del av ditt passiva sparande?
Sök:

Ska, kan eller bör en utdelningsportfölj vara en del av ditt passiva sparande?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Rickard

ställde för sedan frågan: Ska, kan eller bör en utdelningsportfölj vara en del av ditt passiva sparande?

Jag har mitt passiva sparande i fonder, men gillar konceptet med utdelningsportfölj (helst stabila företag så som axfood, castellum) då denna kan generera pengar som är lättare (psykologiskt) att spendera, då du får en summa i handen. Det kan ju lätt bli lite motigt att behöva sälja av fonder eller aktier för att få loss pengar och med en utdelningsportfölj kan man välja att återinvestera eller spendera. Jag misstänker att en global indexfond "outperformar" en utdelningsportjölj, och undrar lite hur man skall tänka på området. Hur mycket bättre är en indexfond egentligen?

Jag har en större summa pengar som jag månadssparar in i fonder över tid just nu, med tanke att lägga in en större buntsumma vid en eventuell kommande lågkonjunktur. Om nu utdelningsportfölj inte är en helt dum idé, hur stor andel (%) av buntsumman är en bra andel att investera i en utdelningsportfölj? (resterande belopp investeras i fonder).

Ska utdelningsportföljen vara en del av den aktiva hinken eller i samma hink som mina fonder?

Bör man månadsspara i utdelningsportföljen eller investera en stor summa i en nedgång och låta portföljen vara därefter?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Rickard!

Som du har förstått så är det ingen skillnad mellan att få utdelning igenom aktier som du kan spendera eller sälja samma % i en fond och spendera, däremot kan det vara psykologiskt lättare med utdelning.

Det finns inget som säger att en Global Indexfond måste gå bättre än en utdelningsportfölj av svenska bolag, däremot får du en väldigt stor riskspridning och en väldigt passiv portfölj där du inte måste ta egna investeringsbeslut i globala indexfonder.

Om du vill ha både utdelningsbolag och indexfonder i samma så skulle jag rekommendera att följa portföljuppbyggnaden i Globala Barnportföljen, isåfall skulle du kunna ha t.ex:

65% Global Indexfond
20% Utdelningsaktier (Blir den svenska delen i portföljen)
15% Tillväxtmarknad

Sedan skulle jag ha lagt det i samma portfölj så kan du lätt jämföra utvecklingen av hela portföljen mot andra index.
Kör sedan månadssparande i alla dom 3 delarna som vanligt, däremot måste du aktivt gå in och köpa varje månad för delen i utdelningsaktierna.

Återkom gärna om du har några fler frågor!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack för svaret, det ska bli spännande att testa!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-30 klockan 22:13 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂