Ska man investera allt sitt sparande?
Sök:

Ska man investera allt sitt sparande?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Micke

Den här artikeln publicerades 2017-05-22 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Ska man investera allt sitt sparande?

Har idag en bostadsrätt värderad till 5.500.000kr med en belåning på 70%. Har de gamla reglerna så slipper amorteringskrav.

jag har ett sparat kapital på ca 250.000kr varav 100.000kr är investerade i olika fonder och ger ok avkastning.

de resterande pengarna ligger på kontot för eventuella större inköp/buffert.

min fråga är: ska jag investera allt sparande istället för mitt nuvarande upplägg? Idag är min fru hemma på föräldraledigt och jag arbetar heltid vilket såklart medför en lägre disponibel inkomst mot tidigare.

 

vi sparar idag 1000kr/månad till barnets fondsparkonto samt 2000kr/mån för eget pensionssparande. Resterande av pengarna lägger vi över på vanligt banksparkonto som inte ger något.

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Överlag rekommenderas inte att man investerar allt sitt sparande. En buffert är fortfarande väldigt bra och viktigt att ha då man aldrig vet när det kan behövas extra pengar. Om t.ex. någon i hushållet skulle bli arbetslös, sjuk eller något i lägenheten behöva bytas ut såsom kyl/frys kan det behövas pengar snabbt. Har man då investerat alla sina pengar är det dels svårare att ta ut för användning men även en risk tagen.

Om man investerat aktiefonder och frysen går sönder så finns risken ett det råkar sammanfalla med en börsnedgång. Då kan man tvingas sälja med förlust för att pengarna behövs till köket för att ta ett exempel. Så att behålla en buffert är bra, det man kan göra är att räkna på hur mycket man tror sig kunna behöva! Fundera på vad som skulle kunna hända så att ni i ert hushåll behöver ta av sparandet för att finansiera.

Vill ni ha ränta på det vanliga sparandet/buffert så kan man på t.ex. Compricer jämföra olika sparkonton som kan ge lite ränta, även om det kanske inte blir så mycket.

Stort lycka till med allt!

Vänliga hälsningar

Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej
  Har du rörlig ränta på ditt bolån? Då har du en ganska omfattande risk i och med din höga belåningsgrad. Jag bor i Stockholm och vet hur det är, tro inget annat, men att amortera enligt amorteringskraven oavsett om de gäller tycker jag är sunt. I ditt fall att amortera 1% ned till 50% belåningsgrad.
  En viktig lärdom för mig var att skilja på det långsiktiga investerandet och det kortsiktiga sparandet. Det senare syftar till den långa utlandssemester nästa år eller annan periodisering av ekonomin. De pengarna har jag på sparkonto. Det långsiktiga investeringarna är för pension eller motsvarande och det investeras. Det ska också motsvara en viss del av mina inkomster. Exempelvis 10%. Hur mycket som sparas på kort sikt är inte så viktigt eftersom pengarna inom ett par år ändå ska konsumeras för.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oskbollen

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-22 klockan 13:38 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.