Ska man sälja sin "depåfond" och placera om via ISK?
Sök:

Ska man sälja sin ”depåfond” och placera om via ISK?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av A

ställde för sedan frågan: Ska man sälja sin ”depåfond” och placera om via ISK?

Hej!
Är helt ny i denna värld och har för ca 2 veckor sedan kommit igång med att börja spara på Avanza. Ännu har jag enbart startat upp ett månadssparande i 4 olika fonder samt småhandlat lite aktier för att lära mig hur det fungerar.

Jag har sedan tidigare en ”depåfond” (?) genom min bank. Jag lutar nu åt att sälja av detta för att sätta in på ett ISK- konto och omplacera detta i främst fonder för en långsiktig avkastning. Jag studerar heltid och är klar om 1,5 år, vilket betyder att jag inom åtminstone 3-4 år kanske vill använda dessa pengar för en instats till en lägenhet. Min fråga är helt enkelt, om det är värt att ta ut dessa pengar nu, skatta 30% av vinsten, för att sedan omplacera dessa pengar? Vad jag förstått när jag läst runt är att det med tiden alltid är lönsamt att sätta in pengarna på ett ISK i jämförelse med att ha de i en depå. Mitt dilemma är alltså ifall det fortfarande är lönsamt att göra detta även om jag kommer vilja komma åt dem inom 3-4 år? Förstår att detta kanske är en enkel fråga för en som kan detta, men eftersom jag är ny på detta och vill göra det bästa möjliga med mina pengar frågar jag därför här.

När jag räknat lite på detta själv har jag räknat på en avkastning på 15% per år och kommit fram till att 3 år ger mig en större avkastning (med skatten inräknad) än den fonden jag just nu har pengarna i. Är 15% för optimistiskt räknat här? Eftersom snittavkastningen på stockholmsbörsen är typ 8%/år?

Hoppas jag förklarade någorlunda okej och att någon där ute med mer erfarenhet och koll kan vägleda mig lite i hur jag ska tänka här. Tack på förhand!

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Spontant så känns det inte värt att flytta över pengarna till ISK för den korta perioden, men testa Jans kalkylator som gör precis denna uträkningen om de är värt eller ej, du hittar den här!

”AF-/ISK-kalkylator”

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-10-13 klockan 20:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.