Ska man tro på "robotföretag"?
Sök:

Ska man tro på "robotföretag"?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av M.M

ställde för sedan frågan: Ska man tro på "robotföretag"?

Hej! jag har börjat en investering genom Lysa för 3 dagar sedan valde 60/40, var förberedd på ändringar (både upp o nedgång) men lite längre fram. Förvånadsvis redan i andra dagen har förlurat på 0,61% !! har robbotten gjort rätt val? Är det vanligt att direkt efter köpet går ner så här mycket? Har haft ett mål på 5 år men är osäker nu om nedgången ska fortsätta på detta sätt då äts upp allt under en kort tid! Var ska man sätta stopp på, efter hur många procent nedgång ska man rädda resten av investeringen? Blir tacksam om jag får goda råd av ni som kan och är erfarna.
Tydligen har det gått bra förra året med Lysa, finns någon som har en annan uppfattning om i år?
M.M

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Simma lugnt! Själv har jag tre olika robots i Tyskland, med olika fördelningar och fonder. Såg samma beteende,men de har hoppat upp på plus igen.

Jag tycker du ska ändra dit tankesättet och bli ett finansiellt missfoster. Om du inte månadsparar I roboten så gör det. Hur lite det än må vara du lägger in kommer du att kunna tänka ”yes, jag fick det billigt den här månaden.” om det har gått ner. Går det upp tittar du på saldot som blir större och större :)

Tänk på att du har inte förlorat pengar förrän du säljer.

 

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Slappna av. Ibland går det upp ibland går det ner. På lång sikt går det upp.

/Kim

Kommentera

svarade på frågan för sedan

”Robotarna” kan göra mycket, men än kan de inte påverka aktiemarknaden eller hur bolagen går eller vilka priser och värderingar som ska gälla.

Vänta tills dubser ett ras på 30-40%, då pratar vi nergång.

/Fredrik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Har ca. 80 000 kr i egna pengar på Lysa med fördelningen 70/30. Satte in allt innan årsskiftet och började spara i November. Idag ligger jag på 86300.
Ca. 0,8% avkastning i månaden (ca. 10% om året om det håller i sig). Det är ändå rätt bra.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Min enda fundering är egentligen kring deras fördelning jämfört med t.ex. MSCI World Toral Net Return som LFGI jämför sig med.

  Har frågat dem och avvaktar svar.

  Johan, du hade förmodligen haft en högre avkastning om det legat i LFGI eftersom den har drygt 60% USA…

  /Fredrik

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 2. Vit pil

  Ja, fördelningen är något som stör mig med Lysa. Underliggande är det ETF-fonder från Vanguard och Xact, men Lysa presenterar dem under konstiga namn. Det går att slänga in dem i ett kalkylark och räkna ut fördelningen men vill man sedan jämföra med hjälp av till exempel Morningstar så är det svårt att hitta fonderna. I mitt pensionssparande på Avanza har jag använt fördelningen i procent från Lysa som tumregel för hur mycket jag vill ha i tillväxtmarknader och i globala småbolag.

  Sedan har ju Lysa (precis som Jan) en övervikt i svenska fonder, trots att det inte finns någon särskild anledning till att svenska företag kommer utvecklas bättre i framtiden. Jan har flera gånger intervjuat Henrik Tell som är Lysas rådgivare och vad jag förstått så finns det inget i Tells filosofi som motiverar Sverige-fonder. Min gissning är att det är ren reklam från Lysas sida att vikta in Sverige på det viset.

  Trots detta tycker jag om Lysa och använder deras tjänst. Det är ett superenkelt sätt att komma igång med månadssparande på börsen och jag uppskattar riskanalysen som hjälpt mig att tänka igenom mina prioriteringar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 3. Vit pil

  Jag har hört i något avsnitt att Tell menar att man bör spara i det land man tänkt använda pengarna i. Detta kan vara en av anledningarna till att de har mycket Sverige. Eftersom USA-innehavet är avhängt dollarn så kan ett tapp av dollarn på 30% minska innehavet med motsvarande, vilket kanske inte är önskvärt (detsamma gäller omvänt).

  Själv har jag i min TP hos Avanza följande:
  65% Swedbank Robur Access USA
  5% Swedbank Robur Access Asien
  5% LF Japan Indexnära
  10%LF Europa Indexnära
  7% SEB Sverige Indexfond
  8% Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri A1 SEK (global småbolagsindexfond med ca 2000 bolag som följer MSCI World Small Cap Select Global Norms & Criteria Index)

  Detta ger mig följande regionfördelning:
  4,8% Asien ex Japan
  0,3% Australien och Nya Zeeland
  6,2% Japan
  69,8% Nordamerika (USA och Kanada)
  7,5% Sverige
  11,4% Europa

  Jag vill gärna ha stor vikt mot USA eftersom det är världens största ekonomi (just nu i alla fall…).

  Lysa har, vad jag kan utläsa, ca 38% USA, 18% Sverige, 12% Asien och Tillväxtmarknad.

  Jag vet inte om jag gör rätt/fel, men jag tycker LFGI har lite för lite Sverige och Asien samt saknar helt småbolag. Lysa tycker jag har för lite USA, för mycket Sverige och för mycket Asien/Tillväxt.

  Min avgift ligger nu på ca 0,25%.

  Jag har frågat Lysa om hur de resonerar kring att bygga ett ”eget index” och inte följa något världsindex. Avvaktar svar.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 4. Vit pil

  @Fredrik: Min avsikt är inte vinstmaximering utan OK riskjusterad avkastning och för det ändamålet fungerar det ganska bra. Visst kan man köra på 100% LFGI. Så länge vi har en uppåtgående marknad tjänar du absolut bättre men sen gäller det att klara av nergångar mentalt. Det är dock inte endast kopplad till procentuella nergångar utan även sparbeloppet. Att förlora 30% på 100 000 är ingenting jag rycker på axlarna för men att förlora 30% på 3 miljoner hade fått mig att må rätt dåligt.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Johan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-05-12 klockan 14:04 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.