Ska vi spara/investera i separata konton eller gemensamt?
Sök:

Ska vi spara/investera i separata konton eller gemensamt?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tommie

ställde för sedan frågan: Ska vi spara/investera i separata konton eller gemensamt?

Hej Jan & co,

Jag och min fru ska börja investera i fonder och aktier med vägledning och inspiration från de strategier som skrivs/pratad om här (tackar!). En fundamental fråga vi funderar på är om vi ska spara i separata depåer eller isk konton eller om vi ska ha gemensamma? Om vi sparar separat kan vi ju spara likadant i respektive konto men då får vi ju inte en enkel översikt över vårt kapital. Eftersom vi är gifta och vårt kapital inte regleras av äktenskapsförord och vi ärver varandra vid dödsfall spelar det kanske ingen roll, mao vi kan lika gärna ha allt samlat på ett ställe  som står på en av oss.

Tack för vägledning!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Man kan inte dela ISK. Däremot kan Avanza (och säkert Nordnet) ge den ena fullmakt att se innehavet. Läs mer hos Avanza på följande PDF där du ser vad fullmaktsgivaren ger ombudet rätt att göra.

Klicka för att komma åt fullmakt.pdf

Det betyder i praktiken att en av er står på ISK-kontot och beskattas, men den andra kan se innehavet och vilka fonder som finns.

Om ni ska ha ett vanligt månadssparande enligt någon av Jans portföljer så håll er till ISK. Det ska till speciella skäl för att välja depå (om man sparar i mycket räntefonder över lång tid eller utländska aktier).

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack Fredrik! Tänker att den största effekten då av att ha ISK kontot (eller kontona) stående på en person (istället för att dela upp det och spara identiskt) är beskattningen, som bara drabbar den ena. Vill vi undvika det så får vi helt enkelt spara på varsitt håll och spara identiskt för att få ihop storleken på den portfölj vi vill ha.

  /Tommie

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tommie

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om man i framtiden inte är helt sams men inte så osams att man skiljer sig så skapar det en beroende ställning när den ena person har kontrollen på alla besparingar och den andra i det läget så att säga får en del av sin lön på den andras goda vilja.

Av erfarenhet skulle jag rekommendera att undvika denna risk för detta genom att spara på varsit konto då totala avkastningen ändå blir den samma.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Om man skulle bli så pass osams att man skiljer sig. Finns det då några fördelar för personen som sitter med kontot med pengarna? Innehavet delas ju. Dock måste det väl säljas för att delas på. Eller åtminstone den ena halvan. Om det skulle vara så att det görs när det är dålig tid att sälja så skulle det väl bara vara att köpa med den andres konto i samma stund om hen vill ha de aktierna. Eller hur skulle det hela fungera?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Samuel

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-02 klockan 18:07 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂