Ska vi undvika aktiefonder just nu?
Sök:

Ska vi undvika aktiefonder just nu?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Emma

ställde för sedan frågan: Ska vi undvika aktiefonder just nu?

Jag och min man vill börja spara/investera ca 10000 i månaden på lång sikt, minst 10-15 år. Vi vill också spara/investera 5000 i månaden på 3-7 års sikt, varav minst 3000 är tänkt som amorteringar. Vi har redan en bra buffert på sparkonto. Vilken investeringsplan är att rekommendera i dagsläget, med tanke på ev. kommande börskrasch? Ska vi bortse från det och lägga ca 90/10 i det långsiktiga sparandet ändå eller ska vi vara försiktigare? Vi är ganska riskobenägna generellt sett men vill inte vara ”för” försiktiga heller.

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Det går aldrig att veta hur börsen kommer att utvecklad, om man hade vetat det hade man inte behövt bekymra sig över sin ekonomi någonsin igen…

Så för det långsiktiga sparandet har jag själv en hög aktieexponering. Om ni börjar månadsspara nu och inte har något större kapital så riskerar ni ju inte heller så mycket. En börskrasch de närmaste åren skulle rent av vara bra för er.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

läs fondfaktabladen…exempel

Räntefond kort
Rekommendation: denna fond kan vara olämplig för investerare som planerar att ta ut sina pengar inom ett år

 

Räntefond lång

Rekommendation: denna fond kan vara olämplig för investerare som planerar att ta ut sina pengar inom 2-3 år.

 

Aktiefond
Rekommendation: Denna fond kan vara olämplig för dig som planerar att ta ut dina pengar inom fem år.

 

När din placeringshorisont understiger rekommendationerna, sälj innehavet

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Emma!

Kul att ni vill komma igång!

Läs igenom dessa artiklar och återkom om du har några mer frågor efter det!

Väldigt svårt att tajma marknaden, så att istället lägga upp en investerings-/sparplan och alltid följa den tycker jag känns bäst. Detta för att inte göra irrationella beslut när väl börsen spökar med ens egna tankar!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-04-13 klockan 21:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂