Skaffa en barnportfölj
Sök:

Skaffa en barnportfölj

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Louise

ställde för sedan frågan: Skaffa en barnportfölj

Har 200 000kr (barnförsäkringspengar) på ett sparkonto som sonen på 4år ska få när han blir 18-20år och har efter att läst lite förstått att jag borde investera på något annat sätt. Tänker att jag via tex Nordnet (eller Lysa) borde investera allt enligt barnportföljen, vilket även jag som helt oerfaren borde lösa rent praktiskt. Men jag har 3 frågor, först och främst undrar jag om jag verkligen förstått det rätt att jag kan investera enligt 85/10/5 och sedan ”glömma bort” allt tills det är dax för sonen att använda pengarna? Behöver jag verkligen inte göra något mer de kommande 15åren!?Jag undrar även vad sonen behöver göra när det blir dax, måste han sälja och använda pengarna, eller kan han (om han inte behöver kapital just då) också bara låta saken vara? Eller behöver han förvalta investeringen aktivt?Slutligen undrar jag om barnportföljsupplägget kräver att jag också månadssparar (och i så fall hur mycket?), eller räcker det med att jag investerar de 200 000kr och sen inget mer? Kan som max spara ca 300kr/månad.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du kan skippa guldet och ha 90/10 aktier/räntor.

Det är bra om du ser till att ombalansera portföljen en gång om året eller så. Det gör man för att behålla samma risk. Om du har bestämt att du vill ha 10% räntor för att det känns tryggt så är det bra om där för det mesta finns just 10% räntor. Om du bara lämnar portföljen vind för våg så kommer den ”vandra av sig själv” och plötsligt står du där med 98% aktier (eller 50%). Om du väljer Lysa så sköter de ombalanseringen automatiskt och då kan du ”glömma bort” alltsammans tills det börjar närma sig.

Din son behöver inte sälja. Om du köper fonderna i ett ISK under hans personnummer så är portföljen helt enkelt hans att göra vad han vill med när han är 18. Ett tips är att minska risken (sälja en del aktiefonder och köpa räntor) ett par år innan han ska ha pengarna. Kanske 50/50 från 16 års ålder eller så? För att han kanske behöver kickstarta sitt liv någonstans 18-25 år. Då är det skönt att ha tryggat en del av kapitalet. Men mer aktiv än så behöver man inte vara.

Du behöver inte månadsspara. Om vi antar en snittavkastning på 5% per år efter inflation så kommer din sons pengar vara värda ungefär dubbelt så mycket om 14 år. En fantastisk start på livet som vuxen. Men om du har 300 kr/månad till övers så kanske du kan sätta av det till din egen pension?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-05 klockan 16:44 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.