Skala ner när det börjar gå neråt?
Sök:

Skala ner när det börjar gå neråt?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mattias

ställde för sedan frågan: Skala ner när det börjar gå neråt?

Hej Jan! 
Jag följer din podd med stort intresse och det senaste avsnittet med killarna från Coelis fonder var superintressant tyckte jag! Blev också såld på deras Globalfond. 
Till min fråga som jag vet att många undrar över när det kommer till sparande. Jag brukar ligga 100% investerad i aktiefonder. 
Är det lönsamt att försöka gå in och ut eller åtminstone skala ner aktiefondportföljen när det börjar ”osa katt” som det gjorde förra veckan?  
Finns det tekniska tal som man ska skala ner vid i så fall? Till exempel om index går ner under MA12 på månadsbasis som jag vet att ”E2 trading” använder sig av ibland?
Misstänker att forskningen säger att det inte är lönsamt för oss privatsparare att dra egna slutsatser utan snarare ligga kvar exponerat och konstant månadsspara. Men kollar man index med MA12 modellen så hade man missat de stora nedgångarna 2000 och 2008 men när det rör sig i sidleds som på sistone så verkar det inte löna sig för då ligger man steget efter hela tiden. 
Med vänlig hälsning, Mattias. 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Det är väldigt svårt att timea markanden och skala ned och upp vid rätt tillfälle och få lyckas. Är man dessutom långsiktig i sitt sparande och bara investerar pengar man inte behöver inom den närmaste tiden finns egentligen ingen anledning att skala ner aktieinnehaven vid nedgång. Tvärtom kan man passa på att fylla på när det är ”billigt” så riskerar man inte att missa nästa uppgång. Försöker man timea marknaden så försvinner lite grejen i strategin som talas om på denna blogg, där man inte tror sig kunna ”förutse framtiden” utan fokuserar på passiv förvaltning över lång tid.

 

Om du har kortare sikt och behöver pengarna inom 0-5 år är däremot aktiefonder väldigt hög risk och man bör gå över till annat. Vill du ha en ”krockkudde” så oroligheter på börsen inte påverkar hela portföljen lika mycket kan man lägga till en del räntefonder. Exempelvis 40% räntor och 60% aktier som Jan rekommenderar i Nybörjarportföljen.

 

Vänligen

Elin

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-02-16 klockan 12:33 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.