Skandia fonder
Sök:

Skandia fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Rolf Hultin

ställde för sedan frågan: Skandia fonder

Hej,

Har just fått besked att min tjänstepension placerats i Skandia SMART Balanserad Fond. (fyller 65 i Aug)

Hur bör jag tänka? Skall jag behålla denna eller byta till något annat ( fondavg. 1,58%)

 

Hälsningar

Rolf

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

När har du tänkt att gå i pension och under hur lång tid kommer du plocka ut tjänstepensionen?

Skandia SMART Balanserad Fond är en väldigt dyr fond.

Om du är bunden till att välja av Skandias fondutbud skulle du kunna välja deras globala indexfond ​Skandia Global Exponering A med en avgift på 0,30 % tillsammans med en eller ett par räntefonder.

En grov tumregel som är någorlunda allmänt accepterad är att man ska ha 10 % aktiefond för varje år det är kvar till man ska ta ut pengarna. Och resten ränte- och obligationsfonder.

Så om du ska ta ut pengarna om exempelvis 7 år ska du ha 70 % aktier och 30 % räntor, och året därefter balanserar du om så att du har 60 % aktier och 40 % räntor, och så vidare. Men med tanke på din ålder antar jag att det blir mer räntor än så i portföljen. Samtidigt ska man ju inte tänka som så att alla pengarna tas ut första pensionsdagen, utan man får sikta lite längre fram.

Går det att se fondutbudet som erbjuds på din tjänstepension någonstans?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-24 klockan 21:42 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.