Skatt för affärer med fonder?
Sök:

Skatt för affärer med fonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Gustav

Den här artikeln publicerades 2017-10-09 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Skatt för affärer med fonder?

Hej, jag tänker nu för första gången öppna ett ISK konto på avanza, satsa lite pengar i en enkel variant av Nybörjarportföljen. Nu till min fråga. När jag fört över pengar till mitt ISK konto, förlorar jag något på att köpa och sälja fonder eller aktier fram och tillbaka bortsett från eventuella förlusten för själva affären. Kommer jag behöva betala mer skatt om jag köper och säljer fonder och aktier fram och tillbaka?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej, jag tänker nu för första gången öppna ett ISK konto på avanza, satsa lite pengar i en enkel variant av Nybörjarportföljen.

Hej, och välkommen i gemenskapen!

När jag fört över pengar till mitt ISK konto, förlorar jag något på att köpa och sälja fonder eller aktier fram och tillbaka bortsett från eventuella förlusten för själva affären.

På Avanza finns ingen köp- och säljavgift på vanliga fonder, med ett enstaka litet undantag som är så sällsynt att de flesta inte ens känner till det: Brummerfonder där 1% köpavgift tas ut som courtage på köpet.

Det gör att du kan härja vilt och byta fonder hur mycket du vill. Se dock nedan om valutor! Sedan finns det ju ekonomiska teorier som säger att den som sitter still i båten oftast får bättre avkastning på sikt. Men vad 17, lite kul ska man väl få ha, och dessutom behöver man få känna sig fram lite. Det är en sak att läsa om ett värdepapper och ett annat att äga det. Jag brukar ibland provköpa lite för att känna hur det känns att äga olika värdepapper. Men det är möjligt att jag har ett allför känslomässigt förhållande till mina investeringar.

Det finns även ett annat slags fonder som kallas kallas ETF:er. Det är  börshandlade fonder, som man handlar ungefär som aktier. Där måste du betala courtage både när du köper och säljer. Där finns även en skillnad mellan köp- och säljkurs, så du förlorar ytterligare lite pengar om du köper och sedan säljer i nästa ögonblick. Det allra flesta ETF:erna är utländska och ibland lite udda. Man kan exempelvis investera i fysiskt guld. Men det finns dock några svenska ETF:er som jag tycker är intressanta, exempelvis XACT Högutdelande.

För aktier måste du betala courtage. Som nybörjare handlar du dock courtagefritt på Stockholmsbörsen där de ”vanliga” svenska bolagen finns. Vissa svenska aktier handlas på First North, NGM & Nordic MTF samt Aktietorget, och där är det inte courtagefritt för nybörjare på Avanza. Du behåller den låga prislistan hos Avanza så länge du inte någon gång haft 50 000 kr i tillgångar där. Du måste även som nybörjare betala courtage för aktier du köper på utländska börser.

Precis som med ETF:er finns det en skillnad mellan köp- och säljkurs på aktier, så du förlorar lite pengar på att köpa en aktie och sedan sälja den ögonblicket senare, även om du har fritt courtage.

Om du köper värdepapper, även vanliga fonder, som är noterade i annan valuta än SEK måste du betala växlingsavgift, både när du köper och säljer dem. Så om du kan välja på två likvärdiga fonder där den ena är noterad i exempelvis SEK och den andra i USD så är den i SEK att föredra. Sedan kanske fonden i sig växlar pengar för att köpa utländska aktier, men fonden har med sina miljardtillgångar mycket bättre växlingskurs än du har som sketen småspare.

Citat från Avanzas prislista: ” Spreaden på växlingarna, dvs skillnaden mellan köp- och säljkurs i aktuell valuta är då 0,5 % (alltså 0,25% åt vardera håll om du köper en utländsk aktie eller fond och sedan säljer, vilket innebär två växlingar).”

Kommer jag behöva betala mer skatt om jag köper och säljer fonder och aktier fram och tillbaka?

Nej, och det är en av de riktigt stora fördelarna med Investeringssparkontot. Man behöver inte känna sig inlåst i en fond om man vill byta till en annan fond som man tror är lite, lite bättre. På en vanlig fonddepå skulle man behöva betala 30% skatt på vinsten varje gång, så då kan det vara en dålig affär att byta till något bättre.

Det är istället schablonskatt på Investeringssparkontot. Man betalar skatt för pengarna man sätter in(jepp!) från sitt vanliga bankkonto, samt på den genomsnittliga behållningen vid ingången av varje kvartal. Anledningen till att man betalar insättningsskatt är att man inte ska kunna slippa skatt genom att ta ut pengarna innan kvartalsskiftet och sedan sätta in dem igen några dagar senare. Du måste dessutom betala schablonskatten oavsett om ditt konto går med vinst eller förlust. Men skatten är för de allra flesta lägre än på alternativa kontotyper. Avanza sköter pappersjobbet och skatten dyker upp på din vanliga deklaration.

Att köpa och sälja saker på Investeringssparkontot utlöser som jag redan nämnt i sig ingen skatt. Och det är skattefritt att ta ut pengarna från Avanza-kontot till ditt vanliga bankkonto. Men tänk i så fall på att du måste skatta när du sätter in dem på Avanza-kontot igen!

Om du investerar i utländska värdepapper som ger utdelning kommer det att dras utländsk källskatt på utdelningen, som du i vissa fall till viss del får tillbaka långt senare. Men de reglerna får du läsa på eller fråga om när det blir aktuellt.

Lycka till med sparandet!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Har liknade fundering och om jag gör Gustav och väljer nybörjarportföljen, för över samma summa varje månad. Kommer beloppet då att fördela sig procentuellt efter den fördelning som portföljen har? Jag ser det som ett långsiktigt sparande även om jag är 51 år och målet är att se över portföljen några gånger per år.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Nja, om du använder månadssparande med autogiro kommer du varje månad visserligen att sätta in samma procentuella fördelning i din utvalda fonder, men börsen kommer med tiden att förändra balansen i din portfölj eftersom olika fonder går olika bra och världens valutor förändras.

  Därför är det rekommenderat att man någon gång om året rebalanserar sitt sparande, och säljer/köper fonder så att den ursprungliga procentuella balansen i portföljen bibehålls. Tanken bakom detta är att man säljer dyrt och köper billigt, vilket det finns stöd för i forskningen.

  Det är här ”sparrobotor” eventuellt kommer in i bilden för den lata/glömska, exempelvis Lysa eller Avanza Auto. När jag försökte räkna på Avanza Auto 6 kom jag fram till att det kostar någon eller ett par hundralappar per 100.000 kr och år att låta Avanza ta hand om rebalanseringen jämfört att köpa samma fonder själv. Om det är värt det får man själv avgöra. Men man kan ju inte välja fonder själv i Avanza Auto, utan får det färdigpaketerat. Så då blir det ingen nybörjarportfölj från Rika Tillsammans.

  Ett annat alternativ, för den som tycker det är kul att greja med sina pengar och dessutom är väldisciplinerad, är att strunta i autogiro och istället spara manuellt. Då kan man om man är ambitiös knappa in aktuella saldon i ett kalkylark och hålla portföljen i balans vid varje insättning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-09 klockan 19:12 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.