Skatt, ISK jämfört med KF
Sök:

Skatt, ISK jämfört med KF

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Andy

ställde för sedan frågan: Skatt, ISK jämfört med KF

Jag läste på din blogg om barnsparandet och vad skillnaden mellan ett ISK och KF innebär. Försöker förstår skillnaden och blev fundersam över skatten. Du skrev såhär vad gäller ISK i fall man skulle vilja ge pengarna till barnet:

I ett investeringssparkonto behöver man i så fall sälja av alla tillgångar, betala skatt och sedan föra in det i en ny ISK och betala ny skatt.

Betalar man inte en schablonskatt på ISK? Förstog inte vad du menade med dessa skattebetalningar.

Tack för hjälpen!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej, Andy.

Jag gissar att du hänvisar till artikeln Bästa sättet att spara och investera pengar till barnen.

Vad gäller citatet ”I ett investeringssparkonto behöver man i så fall sälja av alla tillgångar, betala skatt och sedan föra in det i en ny ISK och betala ny skatt.” tolkar jag Jan som att det gäller byte av ägandeskap.

Säg att jag skull skulle vilja överföra ett ISK-sparande till dig. Då skulle det bli något i stil med:

  • Jag säljer av innehaven på kontot. (ingen skatt)
  • Jag tar ut pengarna från ISK:n. (ingen skatt)
  • Jag för över pengarna till dig. (ingen skatt, eftersom att gåvoskatten avskaffades 2004)
  • Du sätter in pengarna på ett ISK. (insättningen ligger till grund för schablonbeskattning)
  • Du köper fonder/aktier. (inget särskilt; samma som om jag fortsatt äga innehaven)

Baserat på dessa steg har jag svårt att se varifrån Jans första ”betala skatt” kommer från.

Ovanstående skulle kunna bli aktuellt den dag du vill lämna över sparandet till ditt barn och hen önskar fortsätta äga de fonder/aktier du byggt upp över åren. Tänker du dig att stegvis överföra pengar vid olika åldrar (Jan brukar ta sin dotter Freja som exempel: ”Hon ska få en del när hon fyller 18 år, en del när hon fyller 21, 25 och 30.”) kommer du fortsatt stå på kontot och föra över pengarna i cash-form.

I det stora hela är det skattemässigt ingen skillnad på sparande i KF eller ISK. Jag hoppas inte Jans formulering och mitt försök till förklaring avskräcker dig.

Jag har själv en ISK för barnspar och är nöjd med det valet.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-23 klockan 12:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.