Skatt på Isk-Insättning?
Sök:

Skatt på Isk-Insättning?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Noel

ställde för sedan frågan: Skatt på Isk-Insättning?

Hejsan.

Jag har sedan ett par år tillbaka en hel del kapital i olika aktier och fonder på ett Investeringssparkonto. Jag har tidigare aldrig tänkt på hur insättningar till detta Isk påverkar min skatt, trots att de varnar vid varje insättning att det kan påverka skatten. Jag läste nu lite om hur det funkar men jag förstår ändå inte riktigt hur det fungerar.
Hur skall jag tänka kring insättningar till Isk? Bara sätta in pengar när jag vet att jag skall köpa aktier för dem? Skall jag ta ut pengar från Isk som ej är kopplade till aktier, dvs det jag har ”tillgängligt för köp”? Det kanske inte gör all skillnad i världen men många bäckar små…

Önskar helt enkelt en enkel lista på saker att tänka på vid insättningar och förvaring av kapital hos Investeringssparkonton, en lista som inte behöver vara mer än ett par punkter lång.

Tack på förhand och tack för en fantastisk blogg+forum!

/ Noel

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

På ISK skattar man för:

 • Insättningar
 • Kvartalsbehållningar
 • Utdelningar från utländska värdepapper (källskatt)

Det kostar lika mycket skatt att sätta in en summa pengar som det kostar att ha samma summa på sitt ISK över ett kvartalsskifte.

Om du investerar pengarna samma kvartal som du sätter in dem spelar det alltså ingen roll när du sätter in pengarna. Det är ju bara i kvartalsskiftet som behållningen beskattas. Själva insättningen måste du alltid skatta för oavsett när den sker.

Om du råkar ha likvider på ISK strax innan ett kvartalsskifte kan du ta ut pengarna ”för säkerhets skull”. Du slipper då skatten för kvartalsbehållningen, men måste skatta för insättningen igen när du sätter in dem i nästa kvartal. Det går alltså jämnt upp skattemässigt, och kan i förstone tyckas meningslöst. Men, om det råkar visa sig att du inte sätter in pengarna nästa kvartal, utan väntar ytterligare något eller några kvartal, slipper du skatten för de kvartalsskiftena. Dessutom kan du ha likviderna på banken och få ränta.

Eftersom du skriver att du har aktier kan det vara värt att påminna om att att det är två likviddagar vid handel med aktier. Det kan eventuellt se ut som att du har likvider på kontot efter en aktieförsäljning, men pengarna är inte dina på riktigt förrän efter två handelsdagar, och det kan göra att du övertrasserar kontot om du lyckas ta ut dem alltför snabbt.

Avanza förklarar någorlunda enkelt hur skatten på ISK beräknas:

https://www.avanza.se/kundservice.html/228/hur-beskattas-investeringssparkonto/

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Inga kontanter i ett ISK. Köp aktier/fonder direkt. Att betala skatt för att ha pengarna på kontot är helt meningslöst. Bättre med Marginalen bank då med 0,6% ränta.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robert Nyberg
 2. Vit pil

  Om man gör insättning på ISK kontot flera gånger under ett kvartal blir det dyrare än en klumpsumma per kvartal?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Dave
 3. Vit pil

  Du tänker dig skattemässigt?

  Det är den totala summan som blir beskattad så spelar ingen roll i hur många insättningar det görs!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-01 klockan 13:04 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.