skatt på ISK
Sök:

skatt på ISK

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av morris

ställde för sedan frågan: skatt på ISK

Hej

Har precis börjat läsa och kommit igång så smått med mitt sparande. Detta är mitt första år och snart ska jag skatta för kontot för första gången.

Hur gör ni med skatten på ISK? just nu har jag inte mycket investerat så skatten kommer landa på under 1000kr, det klarar jag få fram med min månadslön. men vad händer sen när (om) man kommer upp i ett par miljoner. 2 miljoner blir ju ca 9000kr i skatt och på 4 miljoner får man skatta nästan 18000kr som ska fram med en månads varsel.

ni som har sparat ett tag, avsätter ni 0,447% på sparkonto tex varje gång ni månadssparar (det är ju ändå pengar som ska användas inom ett år), eller nallar ni från portföljen när det är deklarationsdags, förslagsvis från räntefonderna?

 

grejen är jag satsar på en 90/10 fördelning nu. om jag får ihop 4 miljoner tex, vill jag inte behöva ta 18 000kr från mina räntefonder, kanske aktiemarknaden ligger nere just då 2-3 år och jag kommer inte kunna balansera om. 18000*3år=54000kr som ska tas från räntefonderna. (det är mycket pengar)

oroar jag mig för summorna i onödan det handlar ju bara om knappt 0,5% ändå? säg att jag vill börja använda kapitalet. köra 4% regel-uttagen. då kommer jag alltså bara kunna plocka ut 3,553%/år för att parera för skatten?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Skatten på ISK är väldigt förmånlig jämte 30% vinstskatt på Aktie & Fond-depå.
Så att byta kontoform för att komma undan den kontinuerliga skatten är inte att tala om på ett bra tag.

Lite som du säger så finns det två vägar att gå.

 1. Spara undan pengar för att kunna betala av skatten.
 2. Nalla från portföljen.

Just nu när du har börjat spara så finns det inte mycket att oroa dig för, men det är ett val man får göra i framtiden om skatten börjar bli ett problem.

Jag har flera portföljer, så jag brukar nalla från en inte lika långsiktig portfölj för att inte ta bort ränta på ränta effekten i min pensionsportfölj.

Hoppas detta svarar på din fråga!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej!

  Jag undrar om man betalar moms vid köp av aktier och fonder?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Philip
 2. Vit pil

  Hej!
  Ingen moms betalas.

  Däremot så betalar man courtage för aktier (Avgift som går till banken).

  Fonder betalar man ofta en liten procentuell avgift vid köp eller sälj.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  ”Var dag har nog av sin egen plåga” och ”Kommer tid, kommer råd” är två talesätt att ta till sig. Jag tror inte att du behöver fokusera på detta just nu. Ingen vet ju dessutom vilka skattesatser som gäller i framtiden.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 4. Vit pil

  Robin. Tack för svaret

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Morris

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-12-04 klockan 04:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.