Skatt på mindre summor på ISK
Sök:

Skatt på mindre summor på ISK

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Olivia

ställde för sedan frågan: Skatt på mindre summor på ISK

Jag hör ofta att man inte ska likvider på ISK för då beskattas man på dem. Jag förstår att det lätt kan bli mycket onödiga pengar om man har mycket likvider, typ flera hundratusen. Men hur mycket betalar man i skatt på mindre summor? Är inte den kostnaden så liten att den typ är försumbar?

Kan ta som exempel:

Om jag exempelvis har 10 000 i likvider på mitt ISK i 2 månader. Vad kostar skatten på de pengarna?

Om jag sätter in 20 000 på ett ISK och har de där 7 dagar och sen tar ut dem. Vad blir skatten på 20 000 på en vecka?

Det är lätt att räkna på hur mycket det blir i skatt om man har en fast summa ett helt år men jag förstår inte hur man ska tänka på när man har pengarna där kortare perioder så som i exemplen ovan. För på många håll pratar folk om att man ska akta sig för att ha likvider på ISK men jag tänker att det inte spelar någon större roll om skatten är typ 20 kr?!

Tack så mycket!

 

 

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

På ISK skattar du dels för de pengar du har över kvartalen och dels för pengar du sätter in. Så under förutsättningar att du inte har pengarna över kvartalsgränsen blir skatten.

20 000/4 *1,25 %* 30 % = 18,75 kr

har du över en kvartalsgräns får du skatta för två kvartal

20 000/2 *1,25 % *30 % = 37,5 kr

Så inga stora summor, varken i faktiska tal eller i %.

/Karl

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Avanza har en bra artikel på hur ISK beskattas med ett bra exempel om du vill läsa på lite mer: https://www.avanza.se/lar-dig-mer/avanza-akademin/skatt-deklaration/hur-beskattas-ett-isk.html

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-27 klockan 19:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.