Skatt vid byte av fonder i depå
Sök:

Skatt vid byte av fonder i depå

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Julia

ställde för sedan frågan: Skatt vid byte av fonder i depå

Hej!

Min sambo har en del pengar i en fonddepå och vill inte flytta över till ett ISK i dagsläget. Avgifterna på fonderna är rätt höga och jag rekommenderade då att i alla fall byta fonder i depån.

Min fråga då är: får man betala skatt då på fonderna man säljer fast man faktiskt inte plockar ut pengarna utan bara byter fond?

Mvh

Julia

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jajamän. Varje gång du säljer något i en depå så realiserar du vinsten eller förlusten och får betala skatt. Det är därför ISK infördes, för att man ska kunna flytta fritt till den bästa sortens investeringar utan att behöva tänka på skatteeffekterna.

Jag blev nyfiken och sökte på Regeringen.se från när investeringssparkontot infördes. I den så kallade lagrådsremissen så finns den här eleganta formuleringen. Den ser ut som en bra beskrivning av din sambos situation:

Inom kapitalbeskattningen gäller i dag som huvudregel att varje avytt-
ring av aktier och andra finansiella instrument ska tas upp till beskatt-
ning. Detta kan leda till inlåsningseffekter genom att sparare drar sig för
att avyttra finansiella instrument med latenta vinster eftersom det utlöser
beskattning. Detta kan i sin tur leda till att enskilda sparare inte omför-
delar sitt sparande i enlighet med vad som kan anses vara ekonomiskt
rationellt.

Men trots skatten kan det vara värt att sälja fonderna nu. Småspararguiden skriver att det nästan alltid är bättre att flytta fonder till en ISK: http://www.smaspararguiden.se/blogg/darfor-ska-du-salja-gamla-fonder-och-skaffa-isk/  Deras matematik är från innan skatten på ISK höjdes men rådet är ändå detsamma. Så det du ska uppmuntra sambon till är i första hand att flytta till ISK. Byta fond är en bonus. Ett undantag kan vara om sambon studerar och får studiemedel från CSN, för då måste ni se till att hålla vinsten varje halvår under det så kallade ”fribeloppet”. Det kan ni i så fall läsa mer om på CSN:s hemsida.

Om hen säljer sina fonder för att skaffa andra så förstår jag inte varför hen inte lika gärna kan skaffa en ISK i samband med försäljningen? Kan det vara så att det din sambo egentligen säger är ”jag vill inte titta på detta alls, låt det vara”? Jag har själv skjutit på att ta ansvar för vår ekonomi under en längre tid, trots att min sambo tjatat, och det ångrar jag nu i efterhand.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-28 klockan 05:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.