Skatt
Sök:

Skatt

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Laila

ställde för sedan frågan: Skatt

Hej, jag är 17 årig student och jag har sommarjobbat och fått ihop ca 8000 kr. Jag har tjänat detta under 2 arbetsgivare och jag har lämnat intyg för att jag tjänar under 19200 detta året. Dock har jag fått ett nytt jobb nu och jag kommer jobba endast under helger och då finns de en chans att jag kanske tjänar över 19200 kr trots allt. Hur ska jag göra? Jag vill att de dras rätt mängd skatt. Läste något om jämkning men förstår ej vad det innebär? kommer de då skatta på allt?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jämkning betyder att din arbetsgivare gör ett lägre eller högre avdrag för skatt än vad som framgår av skattetabellen. Detta sker efter beslut från Skatteverket. Sök på Skatteverket jämkning skolungdom så kan du ansöka om jämkning via nätet. Skolungdom behöver inget Bank-ID vilket annars behövs. Så småningom får du ett beslut som skall lämnas till din sista arbetsgivare. De två tidigare arbetsgivarna berörs ej.

Det är alltid svårt att hamna på kronan rätt när det gäller skatt. Men ingen skada skedd. Drar arbetsgivaren för mycket skatt så får du tillbaka pengarna så småningom. Drar arbetsgivaren för lite skatt, så får du betala in pengar i stället.

Kommer du något  över 19 200 kr, så blir det en summa  skatt, men det är egentligen inget problem. På den låga inkomstnivån  går hela skatten till din framtida pension. Något som givetvis känns oerhört avlägset nu, men pensionsåldern kommer till oss alla så småningom.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Precis som ovan. Men en sak. Riskerar du att få restskatt så se till att lägga undan en del på sparkonto med ränta, tex SBAB. Då du saknar fast inkomst kan det slå hårt nästa år om du skulle få någon tusenlapp i restskatt och sätta dig i svår situation. I bästa fall slipper du det men har påbörjat resan mot din första miljon. Men ta hotet på allvar om du tror att du kommer över brytpunkter pga mer inkomst än du trott.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Mika Sjöman

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-07 klockan 13:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.