skatta och byta eller låta vara?
Sök:

skatta och byta eller låta vara?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Vincent

ställde för sedan frågan: skatta och byta eller låta vara?

Hej! Har mitt långsiktiga sparande i en portfölj som mycket liknar den globala barnportföljen. Mina föräldrar sparade i en Nordea Alfa fond(1,5% avgift) till mig tills jag var 18 (nu 20), värdet i den fonden är nu cirka 75000. Ska man sälja fonden(30% skatt – aktiekonto) och sätta pengarna i globala barnportföljen eller bör man låta de ligga kvar där, vad är mest lönsamt?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det är inte roligt att betala skatt för att man vill spara på ett smartare sätt! Men i längden är det värt att betala skatt och flytta allt till en portölj med billiga indexfonder t ex den globala barnportföljen.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

John har rätt. Gör det nu och dra inte ut på det. Räkna ut vad 30% av vinsten blir och ta av likviden och sätt in på sparkonto med ränta tills deklarationen kommer så blir det inte någon överraskning.

Sätt sedan in resten på ett ISK hos t.ex. Avanza och börja placera.

Tänk på att om du vill byta fond hos Nordea måste du ändå sälja och skatta för vinsten, så du är rätt låst i din flexibilitet.

Kör! Byt och kom iordning:-)

/Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-22 klockan 20:51 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.