Skatteeffekter vid överlåtande av ISK?
Sök:

Skatteeffekter vid överlåtande av ISK?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Camilla

ställde för sedan frågan: Skatteeffekter vid överlåtande av ISK?

I podden från 26 nov så uppger du Jan att att det inträffar skatteeffekter om man sparar i ISK till barnen i sitt eget namn och sen överlåter det till barnen. Kan du eller någon annan utveckla detta? Jag sparar till barnen i mitt namn, äldsta barnet är 7 år. Jag ville ha ”makten” och gjorde det enkelt genom att bara ha ISK på alla mina olika sparpotter. För barmen har jag ETT ISK och tänkte helt enkelt bara sälja av innnehav sedan när det är dags att börja ”dela ut” pengarna till dem. Blir det nån skatteeffekt då?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Camilla!

Tyvärr vet jag inte vad för skatteeffekt som Jan har pratat om vid överföring av ISK till barnet.

Enligt skatteverket så kan du inte föra över ett ISK i ditt namn till ditt barns ISK: https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/edition/2014.4/2829.html#h-Exempel-gava-fran-investeringssparkonto

Om du är öppen för en förändring, så skulle jag rekommendera dig att öppna en Kapitalförsäkring (KF) och sätta dina barn som förmånstagare. Detta ger dig fortfarande ”makten” att välja när barnen ska få pengarna, överföringen är väldigt smidig då du bara säger till att NU ska dom få dessa och kontot går över till barnen.

Öven juridiskt blir detta bättre, när du sparar på ett ISK i ditt namn så ingår dessa pengar i dödsboet ifall att du skulle dö (väldigt tråkigt att säga, men man måste tänka på alla saker som kan hända). Om du istället har det i en KF som ovan, så tillfaller dessa pengar direkt till barnen, du undgår arvsordningen.

Jag tycker inte att du ska göra som du skrev ovan att ”dela ut” pengarna och låta dom göra vad dom vill med dessa.
Ett sådant sparande ska användas varsamt av barnet när dom väl tar över detta, det bästa är ju om dom själva fortsätter att spara vidare på detta när dom tar över det. Eller såklart kan dom använda det till bostadsköp.
Detta är såklart min åsikt, men tycker att det är synd när barn får ta över pengar som dom senare bränner bort på resor eller liknande, sedan sitter man där utan kontantinsats och klagar på att det är svårt att komma in på bostadsmarknaden.

Hoppas du har fått lite svar på dina frågor!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-12-07 klockan 19:38 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.