Skatteplanering IPS och eget AB
Sök:

Skatteplanering IPS och eget AB

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Dave

ställde för sedan frågan: Skatteplanering IPS och eget AB

Hej,

Mitt AB går hyggligt för tillfället så jag har tänkt ta lön upp till 468000kr i år för att maximera 3:12 och slippa marginalskatt.

”Problemet” är att jag har en annan anställning där jag också ej heller har tjänstepension och en årslön på 100.000kr. Eftersom jag inte har någon tjänstepension så har jag förstått det som att jag kan dra av 35% av min lön på en IPS för att pensionsspara. Varför min fråga är stämmer det då att om jag har 568.000kr i lön och sparar 100.000kr till i min IPS så får jag alltså ingen marginalskatt?

Observera att jag även kommer direktpensionsspara i bolaget, och att jag har pengar på en aktiedepå som jag lätt kan föra över till en IPS. Jag är 39 idag och planen är att gå i ”pension” vid 65 och då bara ta ut gammal tjänstepension och IPS i tio år (det tillsammans borde inte komma över marginalskatten, samt utdelning efter 75. Blir jag äldre än 75 tar jag ut det jag har direktpensionssparat, alt barnen får ärva bolaget.

Känns konstigt att satsa mer på IPS, men som jag förstått det så är jag en av få som borde göra det.

Tacksam för input.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

IPS var och är fortfarande underskattat. Den främsta vinnaren är det du beskriver. Marginalskatt på cirka 55 procent när du sparar sjunker till cirka 35 procent när du plockar ut pengarna.

Med årens lopp har jag  insett att en IPS även när man tjänar under brytpunkten kan vara bra. Den stora fördelen är att pengarna är LÅSTA. Ett sparande på säg 500 kr per månad  i en aktiefond med låg avgift  under 30-40 år innebär mycket pengar i slutändan. Spararen har nätt och jämt märkt att pengarna inte har gått till konsumtion. Investeringssparkonto i all ära, men frestelserna att lyfta pengar därifrån är stora för väldigt väldigt många. OK. Skatteeffekten kanske inte blir optimal jämfört med ISK men för väldigt många konsumtionsbenägna själar var detta ett utmärkt sparande.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Finns väl en fördel till med IPS, är väl lägre skatt på den än mot ISK, alltså den årliga skatten? Elle tänker jag fel?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    David

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-06-13 klockan 15:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.