Skatteplanering reavinster
Sök:

Skatteplanering reavinster

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Dan Hedlund

ställde för sedan frågan: Skatteplanering reavinster

Hej Jan,
Jag har funderat på hur jag bäst ska placera en reavinst för i år (för aktier jag sålt 2020).
Skatten ska betalas in till Skatteverket 2021.
Oavsett hur stor summan är så har jag funderat på följande alternativ:
1) Sätt in pengarna på mitt skattekonto
2) Sätt in pengarna på ett Lysa konto, räntebärande 100%
3) Köp en högriskfond, tex AuAg och någon ETF Guldfond på Avanza eller Nordnet med motiveringen att kunna göra avdrag på eventuella förluster (kvitta mot den reavinst jag redan har). Det borde ju vara ett bra alternativ med fördelaktiga odds, eller tänker jag helt fel här?
Mvh /Dan

 

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

1. Räntan på skattekontot är 0 procent.

2. Varför inte, bättre än alternativ 1. Själv hade jag valt ett konto i en nishbank med insättargaranti.

3. Vadå fördelaktiga odds? Reavinstskatten är ju inte 100 procent. Den är 30 procent. Säg att du förlorar 10 000 kr.  Förlusten kvittas mot reavinsten. 10 000 minus minskad skatt 3000 ger en förlust på 7000 kr. Att göra en förlust bara för att till varje pris slippa betala skatt är ingen bra idé.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-09 klockan 08:33 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.