Skatteväxling
Sök:

Skatteväxling

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Conny

Den här artikeln publicerades 2017-09-29 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Skatteväxling

Läste er artikel ang skatteväxling.

Om man tjänar 80 000 i månaden och är 53 år. Då kan man börja ta ut sin pension om 2 år.

Är det fortfarande inte en god idé ?

 

MVH

 

 

Conny

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Spontant sett blir svaret nej. Att ta ut sin pension vid 55 års ålder när man har så pass hög lön  verkar inte vara någon bra idé. Men, ingen regel utan undantag.  På rak arm kan jag komma på dessa:

1/ Din pension kommer troligen att  ligga över den övre brytpunkten. Då kan du plocka ut pengarna nu, och förhoppningsvis placera dem bättre än försäkringsbolaget.

2/ Du har en prognos som innebär ett kort liv, och pensionen saknar efterlevandeskydd.

3/ Du har en hög lön men dåligt likviditet. Exempelvis har du blivit delägare i ett aktiebolag, och banken ”plågar” dig med höga amorteringar. Trots den höga skattebelastningen, kan det då vara vettigt att ta ut pengarna och må bra.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svaret. Är inte insatt i detta men tänkte att jag betalar typ 57 % i skatt nu och om jag satte in pengarna och tig ut den som pensionsutbetalning så skulle skatten vara lägre ?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Conny
 2. Vit pil

  Ja för den delen av din inkomst som understiger brytpunkten för pensionärer, fn dryga 39000 kr per månad. Vad den är om tolv år har vi ingen aning om. Kanske är brytpunkten 50 000, kanske något annat.

  De stora vinnarna på pensionssparande är den gruppen som legat över brytpunkten som löntagare men kommer att ligga under brytpunkten som pensionärer.

  Det avdragsgilla nysparandet i pensionsförsäkring är i princip stoppat . Frågan gällde väl om du skulle lyfta befintligt sparande eller ej.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-29 klockan 16:27 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.