Skev balans i mitt sparande?
Sök:

Skev balans i mitt sparande?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ingrid

ställde för sedan frågan: Skev balans i mitt sparande?

Jag är 68 år. Anser ni att jag har en vettig fördelning när det gäller mitt sparande?900000 i olika bankmedel, med räntor på1-3%. 200000 på Lysa med 60/40 fördelning, 200000 i Nybörjarportföljen på Avanza. 250000 på Handelsbanken Sverige Indexfond, IPS på Handelsbanken 240000 (inte börjat ta ut ännu) En gammal aktiestock på1,5 miljon.Mycket tacksam för råd före ombalansering.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Ingrid,

Totalt sett har du nästan 70% aktier. Men om det är en bra risknivå för dig är svårt att svara på.  Det beror sig på vad du har för planer framöver. T ex resa jorden runt? Köpa bostad?

Om du inte tänker göra något extraordinärt och förutsagt att du har en pension som täcker grundbehoven: Så kan man väl säga att du har:

 1. Buffert på 900′
 2. Mellanriskhink på 400′
 3. Passivhink på 2000′

Jag har antagit att din IPS är 100% aktier. Om du ska börja använda IPSen, ändra den till en försiktig portfölj, 20/80. Kanske?

Jag tänker väl å ena sidan att du inte nödvändigtvis måste göra något. Å andra sidan, det kanske är ett bra läge att börja använda ditt sparkapital till något som du tycker om?

 

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack Kalle! Ja, en rundresa i USA hägrar! Skönt att du tycker att jag inte är helt fel ute.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  INGRID

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-27 klockan 23:45 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.