Skilja på pensionsspar och långsiktsparande?
Sök:

Skilja på pensionsspar och långsiktsparande?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fredrik

ställde för sedan frågan: Skilja på pensionsspar och långsiktsparande?

Jag är i 25 årsåldern och har en gemensam 100 % aktiefondportfölj  för pension/långsikt på ett ISK på Avanza. Det långsiktiga sparandet har en tidshorisont på >10 år precis som pensionen, vad det långsiktiga är till exakt är i nuläget  oklart men ev framtida hus. Jag funderar nu på om det är bättre att skilja pensionssparandet och det långsiktiga på två olika ISK konton eller inte? I nuläget är dom ihopslagna pga gemensam tidshorisont men det kanske är bra att skilja dem åt ändå? Känns dock lite knasigt att ha två olika ISK konto med exakt samma fördelning av fonder?

Portföljfördelningen ser ut som nedan i nuläget.
-55% Avanza global
-10% Handelsbanken globala småbolag
-10% SEB index Sverige
– 5% Spiltan investmenbolag
-10% Plus småbolag sverige
-10% Avanza emerging markets

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du vet inte vilket belopp som behövs för en eventuell kontantinsats om några år.

Ingen vet hur pensionssystemet ser ut om dryga 40 år.

Att i nuläget göra en fördelning av ditt sparande känns minst sagt svårt. Jag hade själv fortsatt med ett enda sparande.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-07 klockan 18:23 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂