Skillnad i fördelning av portfölj för 10 och 30 år? (+ bonusfråga)
Sök:

Skillnad i fördelning av portfölj för 10 och 30 år? (+ bonusfråga)

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Martin

ställde för sedan frågan: Skillnad i fördelning av portfölj för 10 och 30 år? (+ bonusfråga)

Hej alla, har funderat lite kring fördelningen av ens portfölj när horisonten är långt över 10 år. Vad jag läst så skiljer man oftast på investeringar på under 5/10 år och över, men bör det vara någon skillnad på om man investerar på t.ex. 10, 20, 30 eller 40 års sikt?

Har funderat på om det t.ex. kan vara skillnaden mellan en 90/10-portfölj och en 100/0-portfölj eller hur mycket man placerar i olika sorters fonder?

Bonusfråga: Hur tycker ni man bör tänka om man vill spara till icke-specificerade större framtida köp, t.ex. renoveringar, bil mm? En osäker tidshorisont kanske talar för mindre risk medan dessa köp kanske kan anpassas efter tillväxten?

Stort tack på förhand för er hjälp. :-)

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

När man ser på skillnaden mellan 90/10 och 100/0 handlar det inte om vilken fördelning som troligen ger bästa avkastningen, för det är definitivt 100/0 och det blir säkrare ju längre sikt man ser det på.

Problemet är snarare att NÄR det sker en stor nedgång (och det kan man vara ännu mer säker på att det kommer att ske inte bara en gång utan flera gånger på 30 år) är det mycket svårare att 'sitta still i båten' med 100/0 än med 90/10.

Man skulle också kunna resonera så att om man har 30 (eller mer) år på sig så kommer man att ha en oerhört stor potential att mångfaldiga det ursprungliga kapitalet. Då bör det inte vara kritiskt att maximera avkastningen utan att minimera risken under god avkastning.

Inget av det Jan skriver eller säger i avsnittet angående 90/10 gäller en specifik tidsperiod så länge det handlar om minst 10 års placeringshorisont.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-25 klockan 17:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂