Skillnad på värdeökning på 1 vs. 2 ISK
Sök:

Skillnad på värdeökning på 1 vs. 2 ISK

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jesper

ställde för sedan frågan: Skillnad på värdeökning på 1 vs. 2 ISK

Hej Jan och RikaTillsammans-communityt,

Jag är en sparare som inte är så bra på matte och behöver lite hjälp!

Idag sparar jag i ett ISK enligt Globala Barnportföljen-modellen där jag sätter av så mycket jag kan, men minst 10 procent av min lön och som är tanken att vara min pengamaskin inför framtiden. Men eftersom min arbets- och boendesituation är osäker så kommer jag eventuellt i livet att behöva omformulera mina investeringsregler. Min idé är då att också öppna ett ISK inför min pension där jag lägger 1000 kronor per månad som jag ALDRIG får röra. (För att säkra upp inför den tiden av livet)

Frågan är: Kommer min utdelning att skilja sig på om jag lägger 3000 kronor i Globala barnportföljen i ett ISK jämfört med att lägga 2000 i ett och 1000 i ett annat. (Dvs, två likadana med med olika ändamål)Kommer växandet att vara lika proportionerligt för båda eller skilja sig, även om de är identiska i procentuella investeringar och fonder?

Tack på förhand!

Jesper

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det blir ingen skillnad på avkastningen om du delar upp det.

Men du kanske vill minska risken på det konto du tror du behöver ta ut pengar från? Så du inte hamnar på att sälja så mycket aktier/aktiefonder om de råkar ha gått ner när du behöver pengarna.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Ja, det är nog en god tanke. Just nu är det rent hypotetiskt. Tack för svar kring procenten.

    2+
    Gravatar ikon för användaren
    Jesper

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-03-28 klockan 06:53 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.