Skillnaden i att handla fonder på LF/Nordnet?
Sök:

Skillnaden i att handla fonder på LF/Nordnet?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Joel

ställde för sedan frågan: Skillnaden i att handla fonder på LF/Nordnet?

Hej, jag undrar om det är skillnad i att handla fonder och aktier i mitt isk i min nuvarande bank Länsförsäkringar eller i Nordnet där jag har startat ett isk. Tar Lf eller andra banker ut avgifter som är svåra att se som inte Nordnet/avanza gör?

Vanliga banker som tex LF lockar ju med försäkringsrabatter osv om man sparar långsiktigt hos dem, tänker om de tar ut extra avgifter på fonder då?

Jag ser ju att vissa LFfonder har höga avgifter, men tänker om de tar ut extra även på typ spiltan och andra fonder?

om de inte gör det, finns det ändå anledning att använda Nordnet/avanza ändå?

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag är fortfarande nöjd bank-kund hos LF men har också flyttat mitt ISK från LF till Nordnet. Jag började spara i ISK redan för några år sedan, men nu jag blev skuld/lånefritt för ett år sedan ökade både mitt kapital och investeringsintresse rejält. Därför hade jag samma funderingar som dig.

Störste anledning för mig var det bredare utbud som Nordnet har. Dessutom gillar jag att titta på siffror, information och fina grafer och då var Länsförsäkringars webbsida och möjligheter tyvärr ganska begränsat jämfört med Avanza/Nordnets sida.

För att behålla mina förmåner som guldkund hos LF så har jag kvar mitt ISK där och månadssparar det minsta beloppet (500 SEK) som gäller för att få fördelarna i en enda fond LF Global Index.

Jag vet inte hur glad LF blev av mina beslut för att jag inte bara flyttade mitt ISK-kapital därifrån men öppnade också ett SBAB sparkonto (med ränta) för att placera min buffert och likvida delen av min portfölj. Egentligen har jag bara min vardagsekonomi kvar hos dem (kreditkort, försäkringar, lönekonto, osv).

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag gör som Adde.

Jag använder LF till vardagsekonomi. Hos LF har jag hemförsäkring samt barnförsäkringar och två vilande tjänstepensioner som det inte betalas in pengar till längre. Det är så lite pengar i dem så jag tog hög risk och 100% LF USA Indexnära.

Vi har bolån hos SBAB där vi också har lite buffert. Sen har jag buffert hos Volvofinans där vi också har våra VISA-kort till 0:-. För att hålla min guldkundsnivå så sätter jag in 500:- på ett sparkonto som jag sedan med jämna mellanrum tömmer och sätter in hos Lysa där jag har allt mitt privata passiva indexinvesterande.

Men för att svara på din fråga så tar inte LF ut extra avgifter, utan den produktavgift du ser är samma hos Nordnet/Avanza/LF.

Däremot är LF dåliga på historik och uppföljning. T.ex. så nollställer de utvecklingen om du byter fond vilket är irriterande. Om du sätter in 100:- i LF Global Indexnära och den ökar till 110:- så visar kontot att det ökat 10%. Om du sen byter hela innehavet till SPP Aktiefond Global (eller vilken fond som helst) så köper du för 110:-, men utveckling börjar om på noll. Otroligt irriterande. Dessutom är de sega på fondbyten. Avanza är snabba.

Däremot så har nog LF det bredaste utbudet för de som vill ha ett fondsparande hos sin bank. SEB är ju katastrofdåliga.

Men som sagt, jag gav upp ISK hos LF och kör allt i Lysa numer. LF är den enda banken i Sverige som erbjuder kostnadsfria banktjänster (inklusive VISA-kort) om man uppfyller vissa uttalade villkor. SEB var inte intresserade av att diskutera det ens, utan de vill ha 420:- per år per person.

En av LF:s styrelseledamöter sitter som styrelseordförande i Lysa, så hon blir väl glad i alla fall;-)

/Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-03 klockan 09:57 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.