Skillnaden mellan Globalportföljen(10) och Nybörjarportföljen(10).?
Sök:

Skillnaden mellan Globalportföljen(10) och Nybörjarportföljen(10).?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Josef

ställde för sedan frågan: Skillnaden mellan Globalportföljen(10) och Nybörjarportföljen(10).?

Hej och tack för att ni finns! Ni har inspirerat mig enormt och ser fram emot ett liv med Aktie&fondsparande! =)Jag är helt grön när det gäller aktier och fonder! Jag har en son på 1år och har hittills sparat barnbidraget på ett vanligt konto.Jag vill gärna ha lite åsikter om min portfölj jag skapat utifrån Globalportföljen och Nybörjarportföljen. Är jag helt ute och cyklar eller är tankesättet bra med fördelning osv.

Global:

Bas – Avanza Global (0,10)     200:-

Småbolag – Handelsbanken Gl små.b Ind.Cri (0,68)     150:-

Global/Sverige – SEF Independent Invest.b.fond (0,78)     100:- 

Sverige:

Bas – SEB Sv Index (0,27)     100:-

Småbolag – Plus Småbolag Sv Index (0,27)     100:-

Tillväxt/Asien:

Länsförsäkringar Tillväxt Indexnära (0,47)     100:-

Swedbank Robur Acc. Asien (0,33)     100:-

Ränta:

Bas – AMF Räntefond Lång (0,14)     50:-

Aktiv? – IKC Avkastningsfond (0,84)     100:-                                Totalt sparande: 1000:-

Har även en tanke med att jag ska höja sparandet till 1500:- när jag känner mig lite mer bekväm med allt tillhörande fonder/aktier. Jag tar gärna emot tips och åsikter om portföljen. Något jag lägga till eller ta bort?

(Har tipsat om er sida till vänner som är i samma sits som jag och inte har någon som helst erfarenhet av fondsparande)

Tack på förhand och för en helt underbar blogg!Mvh Josef.

Det finns 5 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Jag är ingen anhängare av Jans portföljer (tycker dom är onödigt komplicerade). Min rekommendation är som alltid 100% globalfond. I ditt fall Avanza Global. Vill du ha exponering mot Sverige välj t.ex. 20% AMF Aktiefond Småbolag eller motsvarande. Räntor behövs inte på så lång sparhorisont (~20 år?).

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Josef!

Jag tycker lite som CL, en globalfond räcker, absolut kan du ha en liten del småbolag om du vill ha den exponeringen med, men basen anser jag bör vara mer än 20% Global.
Säg iaf 60-70% bas och utgår ifrån det, sedan en liten del Sverige, Tillväxt och småbolag om du vill ha det i portföljen. Annars funkar 100% globalfond också, krångla inte till det nu när du ska börja ditt sparande, det viktigaste är att det är aktiefonder och att sparandet blir av!

För barnsparandet och annat sparande på över 10 års tidshorisont bör ligga i 100% aktiefonder för att maximera den möjliga avkastningen.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det finns bra information om Avanza Global hos Avanza (var annars). https://www.avanza.se/fonder/vara-egna-fonder/avanza-global.html

Avanza Global innehar 65% Nordamerika och 20% Europa, men inga tillväxtländer eller småbolag och andelen Sverige är obefintlig.

På den här bloggen har åsikterna gått väldigt mycket isär om hur mycket USA man ska ha i en portfölj. På ena sidan har vi de  som förespråkar och rekommenderar endast en fond med över 60% USA, och på andra sidan finns de som har kommit fram till att det räcker med 40% USA.

Vilken fördelning man än väljer är det bra att utgå ifrån Avanza Global (eller LF Global Indexnära). Om man tycker att det räcker med en mindre andel USA kan man ha t.ex. ungefär följande fördelning:

 • 60% Avanza Global
 • 20% Sverige
 • 10% tillväxtländer
 • 10% globala småbolag

Värt att notera att tillväxtfonder (utvecklingsländer) innehar också Asien och ca 35% Kina, medan Asienfonderna har Hongkong och Singapore. Globala småbolag har drygt 50% USA.

Men som sagt, det finns många här som absolut inte vill ha varken Kina, Sverige eller småbolag i sin portfölj och att det räcker gott och väl med en ”globalfond”. Och det finns säkert många som inte tycker att du är helt ute och cyklar. Det finns alltid olika åsikter.

”Well, opinions are like assholes. Everybody has one.” – Harry Calahan

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag vill påstå att 10% av en fond inte påverkar portföljens slutgiltiga avkastning. Såvida fonden inte är extraordinär. Allt <20% kan uteslutas för enkelhetens skull.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  CL
 2. Vit pil

  Skulle du om möjligt kunna utveckla det något CL, det vore intressant att få veta hur du kommit fram till det.

  Med min än så länge rätt ringa kunskap så tycker jag ändå att även mindre andelar i andra fonder, t.ex. Tales förslag ovan, borde påverka/minska risken/exponeringen mot USA och i slutändan även avkastningen (givetvis beroende på utvecklingen i världen). Fast riskspridning och möjlig slutgiltig avkastning är förmodligen kanske två separata saker.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Catrin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej, jag tycker i stort som CL och Robin, Avanza Global eller SPPs aktiefond Global A, det räcker. Med 1000 i månaden kan det nog bli en 600K lagom till 20-års-dagen. Lycka till

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Håller med CL.

Vid ett långsiktigt sparande (som till barn) är det breda globala indexfonder som du ska satsa 100 % på. Att försöka balansera avkastningen med lite småbolag, Sverige eller tillväxtmarknad med små procentsatser ger inget på 15 – 20 års sikt.

Vill man ändå dribbla lite kan man ju välja några olika globalfonder med låg avgift, säg att du fördelar sparandet på 3 olika med 33 % på varje.

I Avanzas utbud av globala indexfonder finns 13 st med förvaltningsavgifter mellan 0,1 och 0,7 %. Om du väljer dessa 3 så visar historiken att de sammantaget har någon/några % högre avkastning än om du bara har en av dem. Det är inga stora skillnader, men kan vara kul att experimentera lite med liten risk att välja fel fond.

Handelsbanken global index Crit … avgift 0,40 %

DNB Global index A … avgift 0,20 %

Länsförsäkringar global indexnära … avgift 0,20%

Lycka till!

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-14 klockan 15:37 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.