Skippa mellanriskhinken helt?
Sök:

Skippa mellanriskhinken helt?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Simon

ställde för sedan frågan: Skippa mellanriskhinken helt?

Hej! Jag har precis kommit igång med min 4 hinkar strategi. Jag har 50 000 i buffert, sen har jag en bostad värd 1,9 Mkr och lån på 1,2. Jag har alltså 700 000 kronor i mellanriskhinken. Jag ville ändå ha nån sorts kapital som jag faktiskt kan se i den hinken, så jag lade in 90 000 i den hinken Och investerade dom efter nybörjarportföljen. Sedan har jag resten i den passiva hinken investerad som globala barnportföljen.

Nu har jag precis lyssnat klart på avsnitt 101, där Jan pratar om att man typ kan skippa mellanriskhinken om man är ung och har en lång sparhorisont. Jag är en 30 årig systemutvecklare i Stockholm som sparar ca 10-15 000 per månad. Jag har inga planer på att använda mina pengar inom säg minst 15-20 år.  Är det smart av mig att skippa mellanriskhinken och lägga allt i den passiva, globala barn, portföljen?

Hemskt tacksam för svar, älskar podden!!

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag tycker du tänker rätt, sen kanske andra inte håller med. Du har ju tekniskt sett redan en mellanrisk i bostaden. Jag hade väl haft lite pengar i en 60/40 av rent principskäl, men du skriver ju att du har runt 90k investerat där redan och jag tycker det låter väldigt rimligt. Gå hårt in i den långsiktiga portföljen! Sen kan du ju i framtiden börja vikta om och spara mer i den passiva om det känns mer tryggt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  mer i mellanrisk* menade jag såklart

  0
  Gravatar ikon för användaren
  A
 2. Vit pil

  Jag gjorde i princip samma sak när jag började spara och skippade mellanriskhinken helt. Jag hade ett tillräckligt stort buffert och bra kontroll över mina utgifter. Alla pengar som var över gick rakt in i passiva sparandet som växte bra. Semester och sådant betalade jag från mitt buffert som jag sedan fyllde på från lönen igen månaden efter. Min livssituation var inte olikt din. Hyfsat ung, hyresrätt, inga barn och bra betalt IT-jobb. Och det har funkat helt okej på många år utan mellanriskhink! Och det har lönt sig.

  Jag har alltså gjort precis som du föreslår. Och skulle förmodligen göra samma sak igen om fortfarande var i den situationen.

  Men nu har det hänt en del i mitt liv. Jag funderar på att på sikt flytta och köpa ett mindre hus och behöver då kontantinsats. Kanske blir jag del av en familj. Jag har börjat träffa en tjej. En annan sak som har hänt är att jag tyvärr haft lite hälsoutmaningar på senare åren och inte längre känner mig helt trygg att jag kan (eller vill) fortsätta jobba som jag alltid har gjort eller lätt kan byta jobb om det skulle behövas.

  Med andra ord; nu har jag skapat och fyllt på en mellanriskhink. Vad som än kommer hända med mig så vill jag inte röra min passiva hink, men inte heller ha för mycket pengar liggandes sovande i bufferten.

  Vet inte om detta hjälper, men det är en bra sak att du funderar på mellanriskhinken och om det är lämpligt för dig att ha en. Nu, om 5 år eller kanske om 10-15 år.

  Inser bara att det går att anpassa strategi när livet börjar luta mot annat håll än tänkt ”for better or worse” och grip in i tid. :P

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Adde
 3. Vit pil

  Grymt! Tack så hemskt mycket för svar båda två. Det blir nog så jag gör. Flyttar över allt till passiva hinken istället. Sen som sagt, om det händer något i framtiden kan man ju alltid tänka om :-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Simon

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-30 klockan 18:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂