Skippa Sverigefonder och bara köra globalt?
Sök:

Skippa Sverigefonder och bara köra globalt?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Andreas

ställde för sedan frågan: Skippa Sverigefonder och bara köra globalt?

Hej.

Har en fundering kring hur vettigt det egentligen är att inneha en Sverigefond. Har för mig att Jan skrivit någonstans att det är egentligen ganska partiskt att inneha och att Sverige utgör en så liten del av världsekonomin. Ändå finner man en Sverigefond i nästan alla  rekommenderade portföljer runt om på nätet (tror småspararguiden är undantaget). Så utifrån riskspridning och den strategi som ändå förordas här vore det inte bättre att köra rubbet i en globalfond och därmed få en starkare ränta på ränta effekt på köpet?

Eller hur ser ni andra på för- respektive nackdelar?

/Andreas

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

En anledning som brukar anges till varför man ska ha en del Sverige i portföljen om man bor där är just att vi har våra egna levnadskostnader i SEK också. Vi får lön och konsumerar i den svenska kronan, så att ha en exponering mot svenska marknaden är då inte helt fel.

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

På lång  sikt jämnar valutakurserna ut sig. På kort sikt är skillnaderna mycket stora. Jag kan försäkra dig att skillnaden blir stor om dollarkursen står i sex kronor eller i nio kronor när du behöver lyfta pengar från en globalfond.

Sverige är ett litet land men är stabilt och har starka finanser. Att spara i en  Europafond som innehåller Italien Spanien Grekland och Frankrike känns minst lika  riskfyllt som att spara i Sverige.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej

Kör själv allt 100% i LF Global index. Smidigt och bra. Utfallet blir nästan samma långsiktigt även om du gar 20% Sve index som kommer inte påvärka så mycket på tottalen. Då ingen vet om framtiden kan man göra hur som. Det är viktigast att hålla sig till låga avgifter och 90 eller 100% i aktiefond. Att blanda in lite fler index tror jag inte blir spå stir skillnad i avkastning än om nan väljer smidigast utan krångel allt i Global inx. Lycka till

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-06-19 klockan 22:10 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.