Skrota nybörjarföljden och välja Lysa?
Sök:

Skrota nybörjarföljden och välja Lysa?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johanna Mörtberg

ställde för sedan frågan: Skrota nybörjarföljden och välja Lysa?

Jag har efter Jans senaste artiklar hamnat i dilemmat om jag ska fortsätta spara i min nybörjarportfölj som jag har hos Nordnet eller om jag ska byta till Lysa. Hur skulle du göra Jan, eller ni andra läsare här i forumet, ska jag låta nybörjarportföljen med de pengar som finns där vara kvar hos Nordnet och alternativt minska/stoppa sparandet där, eller sälja hela nybörjarportföljen och stoppa in pengarna hos Lysas fondrobot? Ett alternativ är ju att behålla Nybörjarportföljen hos Nordnet och starta ett nytt Lysakonto, men det finns ju trots allt gränser för hur mycket man kan spara i månaden. Hur hade ni gjort?

Tacksam för svar!

Johanna

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Följdfråga:

Undrar samma sak som Johanna. Ska man istället för att själv ombalansera varje år byta till Lysa? Har automatiskt månadssparande/köp av fonder. Har sparat nu strax över 1 år enligt både Globala -och Nybörjarportföljen. Har 30k i Global och 25 i Nybörjar. Och om jag skulle byta: Ska man dela upp köpen på typ 10k vardera/månad eller något, eller lägga allt på samma gång.

Mvh,

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Johanna,

Det beror på hur intresserad du är av att göra det själv. Fördelen med att göra det själv är att du kan välja mindre Sverige och mer tillväxt t.ex. Lysa väljer åt dig.

Nackdelen är väl att LYSA kostar cirka 150 kr mer i genomsnitt per 100 000 kr så det beror väl även på hur mycket du har investerat. Man rekommenderar väl ca. 2 ombalansering om året och det bör väl inte ta mer än 2 timmar totalt. Räkna på vad 2 timmar arbetstid är värt netto.

Själv tycker jag väl att det är lönsamt upp till 500-1000kSEK.

Hade jag haft 10 miljoner i sparande skulle jag förmodligen ombalanserat själv :)

Hoppas att det inte var förvirrande…mina spontana tankar.

Lycka till med ditt val!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Marcus och T!
  Jag har ombalanserat en gång om året (efter Jans årliga artikel) :D så jag är inte superintresserad av att piffa med nybörjarportföljen själv. Det talar alltså för att jag skulle langa in min nybörjarportfölj i Lysa i stället. För mig är det ganska mycket värt att roboten tar hand om ombalansering osv eftersom det är lite råddigt. Det verkar ju bra att man kan sätta upp tre av sina hinkar i Lysa om man vill, det verkar smidigt. Så jag får se hur jag gör, men det lutar åt att sälja av det mesta på Nordnet där min nybörjarportfölj håller till och sedan gå all in på Lysa. Jag ska nog iaf sätta merparten av mitt månadssparande dit.
  Tack för idébollandet!
  Johanna

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Johanna Mörtberg

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-07 klockan 13:52 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.