Skuldfri pensionär - en bra idé?
Sök:

Skuldfri pensionär – en bra idé?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Eva S.

ställde för sedan frågan: Skuldfri pensionär – en bra idé?

Är det verkligen en god idé att ha amorterat av sitt bostadslån lagom till man blir pensionär? Banken lånar ju inte ut pengar baserat på säkerhet, utan baserat på vilken betalningsförmåga man har. Dvs, när jag blir pensionär går min betalningsförmåga ner och det blir svårare att få lån. Det är inte självklar att jag skulle kunna utöka mitt bostadslån när jag är pensionär, om jag tex skulle vilja låna till resor, eller bil, fast använda bostaden som objekt att låna på. Nu medan jag står på toppen av min karriär, har jag däremot möjlighet att få låna mycket pengar eftersom jag har en bra lön. Jag har börjat tänka att när jag går i pension vill jag ha en bra mix av sparkapital och bostadslån, för att själv kunna välja hur jag vill att min framtid ska vara. Har jag ett sparkapital kan jag ju välja att betala av mitt bostadslån om jag vill. Alternativt sälja min bostad till en billigare och därmed lösa en del av lånet.Jag har den förmånliga situationen att ha en bra lön, endast 600 000 i bostadslån och ca 1 miljon på banken. Räntan på lånet är 1,3 % och den lilla räntan jag betalar varje månad är kaffepengar. Jag är 49 år och jag bor i Stockholm. Min tanke är att när jag går i pension borde jag ha ungefär 2 miljoner i lån, bara för att det är min chans att låna. Efter pensionsåldern kan jag inte låna lika lätt längre.Min fråga blir därför: Borde jag utöka mitt bostadslån trots att jag egentligen inte behöver pengarna? Jag är av olika privata skäl inte helt säker på att jag vill köpa en ny större/dyrare bostad. Jag skulle tex kunna låna en extra miljon och sätta in det i ett par bra och breda globala indexfonder. Och sen hålla noga koll på att kapitalet inte urholkas och att jag har täckning för räntan jag betalar. Vid tecken på att investesteringen går ner, kan jag ju närsomhelst avbryta – sälja alla fonder och betala tillbaka hela lånet.Jag är inte spekulationsvillig. Jag vill bara trygga ålderdomen och känna att jag har stor valfrihet ekonomiskt.

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det du funderar över är just spekulation. Man tryggar inte ålderdomen med lån.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Eva!

Att trygga din pension med lån tycker jag låter som en spekulation.

Du skulle kunna sluta amortera på ditt nuvarande lån och istället börja spara dessa pengar i en Global indexfond.
Du har fortfarande minst 15 år till normal pensionsålder, med en miljon i startkapital på ditt sparande och med ett fortsatt månadssparande, så kommer du hinna spara ihop en bra mängd pengar!

Använd Jans Kalkylator som han har gjort, den är riktigt bra för att kolla vilka möjligheter man har framöver!

Men att ta lån för att ”trygga” framtiden tycker jag låter som en otrygg framtid.
Vad är det du vill låna till egentligen? Bara för att ha kapitalet?

Jag skulle anse att du hinner spara ihop en bra summa att leva på, utan att ta lån, om du sparar vidare till pensionen.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Eva!

  Sparar du t ex 3500:-/mån i 15 år inkl den miljon du har på ett ISK och avkastningen är 8% så har du vid pensionen strax ovanför 4 miljoner, skattat och klart!

  Sluta amortera och lägg allt i en bred och billig globalfond typ Avanza global…luta dig tillbaka och gör det du gjorde innan pensionsstressen satte klorna i dig:)

  //Tomas

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Tomas

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Rent ekonomiskt tänker du ju rätt. Men det gäller ju att se till att ditt risktagande hålls på en rimlig nivå.

Men fundera också på vad du ska ha pengarna till. Kanske ”räcker” det med de pengar du kommer ha även om du inte lånar mer? Eller rent av betalar tillbaka lånet och sparar i fonder fram till pensionen. Gissar du har hyfsad lön också eftersom du lyckats spara en del. Då kommer du ju få ok pension också.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-21 klockan 19:41 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.