Skuldkvot
Sök:

Skuldkvot

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jacob

ställde för sedan frågan: Skuldkvot

Hej!

På andra sidor utgår man från hushållets bruttoinkomst när man räknar ut skuldkvoten men inte hos er. Hur har ni resonerat?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Enligt Finansinspektionen så ska skuldkvoten beräknas på bruttolönen. Så är det i frågor om banklån, amorteringskrav eller motsvarande så är det bruttolönen som ska användas.

Jag tolkar Jan att är han talar om skuldkvot så är det känsligheten i ens egna ekonomi man kan testa genom att beräkna skuldkvot. Då blir nettolönen eventuellt mer relevant. Personligen anser jag då att andel räntekostnad är mer relevant, (dvs hur stor andel räntekostnaden är av nettolönen) eftersom det är rimligt att ha större skuldkvot i en lågräntemiljö.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det finns inget rätt eller fel i frågan. Som ovanstående är inne på beror det nog rätt mycket på vad du ska använda din framräknade skuldkvot till? Ska du jämföra med något så är det ju bra om skuldkvoten är framräknad på samma sätt.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-10-15 klockan 08:45 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.