Skulle denna portfölj fungera som en nybörjarfond.
Sök:

Skulle denna portfölj fungera som en nybörjarfond.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Peter Alfredsson

Den här artikeln publicerades 2017-10-11 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Skulle denna portfölj fungera som en nybörjarfond.

Hej Jan,

Först vill jag bara tacka för en bra blogg, jag har bara läst den under några dagar men är redan fast.

Nedan kan du se hur det ser ut för mig och min familj just nu.

A:
För att få en bra bild av familjens ekonomi så använder vi en form av budget i kalkylprogram.
Inkomster = lite över medelinkomsttagaren i Sverige.
utgifter = Låga boendekostnader på landsbygden, jobbar aktivt för att sänka kostnader men ändå leva gott.

B:
Spara i indexfonder och sparkonto/räntefonder. Sparande 10-27 år. Månadssparande = 10-20% av inkomst.
12% Spiltan Aktiefond Investmentbolag
10% Nordnet Superfonden Sverige
40% Länsförsäkringar Global Indexnära
38% SBAB sparkonto

Fråga: Är detta något som skulle fungera just nu och när ska man börja köpa räntefonder, guld?

C
Extra inkomster i form av hobby och annat som kan sänka våra utgifter och bidra till ökat sparande.

Här är några områden vi ser att vi skulle kunna jobba med.

Ekologiskt, närodlat, förädling.
Konstruktion av 3D produkter i plast.
Hyra ut plats för vinterförvaring av fordon och material.
Kursverksamhet i olika områden, hyra ut lokal för kursverksamhet.
Loppis
Försäljning på nätet av egna produkter.

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Peter,

Jag gillar hur ni tänker och känner igen mig i en del saker som du skriver när det gäller livsstil.

Som svar på din fråga skulle jag säga:

Även om ränteläget idag inte lockar oss att köpa räntefonder så tycker jag ändå att det viktigt att göra det och ha en bra krockkudde i sin portfölj i form av en billig räntefond (som t.ex. Spiltan räntefond). Dels ser man den dämpande effekten direkt och det gör man inte när pengarna finns på ett sparkonto. Och dels tycker jag om att vara beredd på kommande ränteökningar som kommer att dämpa aktiernas oerhörda popularitet  På sparkontot går man verkligen back på att ha pengar just nu: dels är räntan så låg att den bara dämpar inflationsförlusten något men man betalar ju också 30% skatt på räntan. Man betalar alltså 1,5-2% per år för att ha pengar på ett sparkonto!

Jag tycker om att följa kloka framgångsrika människors råd och både Warren Buffett och John Bogle (indexfondens fader) avråder från att köpa guld. Det är för att guld är en spekulation där man hoppas att någon vill ge mer för det en dag än du har gett och är därmed ingen investering. Guld ger ingenting under tiden du äger det. Det kanske stiger i värde, kanske inte.

Om man har en lång sparhorisont gör man bäst i att spara i de breda billiga indexfonder som ni har i er portfölj och en mindre del räntefonder. 10% och uppåt beroende på hur mycket volatilitet ni tål.

Lycka till med era förehavanden!

Mvh Eric

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Personligen tycker jag det är en övervikt mot Sverige, vilket är en liten marknad och väldigt volatil (svänger mycket). Nordnet Sverige Superfond och Spiltan Investmentbolag kan båda fungera som en Sverigefond på egen hand. Tycker inte det finns behov att ha båda. Personligen skulle jag behållt en av dessa och lagt till en ny fond, tex europa, tillväxt eller asien.

Att lägga ~ 40% av sitt sparande på ett sparkonto är väldigt defensivt kan jag tycka. Men det beror på vad man sparar till, när man behöver pengarna. En sparhorisont på 10-27 år är lång tid, men samtidigt stor spann inom tiden du tänker dig. Skiljer sig 17 år mellan längsta och kortaste tiden. På 17 år kan mycket hända. Du väljer sannolikt bort en stor summa pengar genom att ha en stor summa pengar på sparkonto. Men det är ett personligt val man måste göra, vilken risk är man villig att ta, något ingen annan kan svara på.

Om räntefonder är bra eller inte i det rådande läget finns det många åsikter om. Ena säger si, den andra säger så. Jag skulle säga, ska du ha ett kort sparande, några år, är nog räntefonder inte det bästa valet, eftersom när räntan går upp, så går räntefonder ner. Om man däremot har en sparhorisont på 10+ år, kan räntefonder vara ett alternativ. Ju längre spartid, desto högre sannolikhet att de hinner ikapp eftersom räntorna sannolikt kommer gå ner igen (går ju i cykler). Men även om de inte skulle göra det kan de utgöra en ”krockkudde” för ditt övriga sparande. Dina aktiefonder kommer med hög sannolikhet väga upp tappet som räntefonderna bidrar med.

Att köpa guld (eller silver) är något man kan göra. Men då bör man läsa på om dessa typer av investeringar. Föregående skribent avråder från köp av guld och hänvisar till två stora namn inom investeringsvärlden. Men det finns andra stora namn, exempelvis Ray Dalio, som säger annat. I slutändan är alla former av investeringar någon form av spekulation. Vissa är mer riskfyllda och svänger mer än andra. Att totalt utesluta något innan man läst på tycker jag är dumt. Men du bör inte köpa guld det första du gör.

Du är på godväg mot ett sparande redan nu. Låt ”basen” falla på plats, känn av hur du hanterar marknaden och dess svängningar. När du vet det kan du bli mer avancerad. Läs på mer, läs fler bloggar och böcker. Det finns alltid flera sidor av myntet. Ta inte vad någon enskild person säger som gospel. Bilda dig en egen uppfattning. Vad verkar rimligt enligt dig? Om andra lärt sig detta, kan du också göra det. Finn en nivå av sparande, både gällande summa och komplexitet som passar dig. Rom byggdes inte på en dag som man brukar säga. Det tar tid att lära sig och utveckla sin egna stil.

Lycka till!

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-11 klockan 11:26 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.